Доступність посилання

ТОП новини

Україна погіршила позиції в рейтингу свободи інтернету в світі


Україна потрапила до групи «частково вільних» країн у рейтингу свободи інтернету в світі правозахисної організації Freedom House зі США.

За цим рейтингом, де аналізується ситуація в 65 країнах, Україна отримала 37 негативних балів порівняно з 33 минулого року.

«Тиск з боку бойовиків на сході України призвів до тимчасового блокування проукраїнського контенту на серверах, розміщених у регіоні. У квітні 2015 року 30 тисяч сайтів були тимчасово закриті, коли Служба безпеки України вилучила сервери з центру даних, що, як вважали, містив «антиукраїнський» контент. Більшість сайтів відновили роботу протягом кількох тижнів, проте деякі залишаються закритими», – йдеться у звіті.

«Арешт журналіста за звинуваченням у державній зраді за розміщення відео із засудженням обов’язкового призову став сигналом про зростання нетерпимості уряду України до критичного змісту в інтернеті.

«Онлайн-журналісти, активісти й блогери в східній Україні стали суб’єктами неправового залякування і були побиті, катовані, викрадені або зазнавали інших нападів за цей період через проукраїнські погляди», – додали у Freedom House.

Як йдеться у звіті, свобода в інтернеті у світі в 2015 році продовжувала згортатися п’ятий рік поспіль. Все більше урядів цензурували інформацію, що становить громадський інтерес, продовжувалися арешти користувачів інтернету за їхні онлайн-дописи, а радикальні угруповання публічно карали тих, хто критикував їх в інтернеті, заявляють автори звіту.

«Із 65 оцінених у звіті країн 32 показали негативну тенденцію занепаду свободи в інтернеті від червня 2014 року. Найбільш відчутний занепад – у Лівії, Україні й Франції», – йдеться в дослідженні.

Найгірша ситуація серед досліджених країн, за словами експертів – в Ірані, Сирії й Китаї (відповідно 87, 87 й 88 негативних балів).

Росія отримала 62 бали, Білорусь – 64 бали. Серед «вільних» країн найкращі показники в Ісландії (6 балів), Естонії (7 балів), Канади (16).

Загалом у звіті наведені дані про свободу користування інтернетом у 65 країнах світу. Кожна країна отримує число від 0 (найбільш вільна) до 100 (найменше вільна), що стає підставою для зарахування до певної групи: вільних (0-30 балів), частково вільних (31-60 балів) або невільних (61-100 балів).

XS
SM
MD
LG