Доступність посилання

ТОП новини

«Опора»: головний виклик другого туру виборів – підкуп


Плакат спільноти «Твій голос»
Плакат спільноти «Твій голос»

Одним із найпоширеніших порушень у другому турі місцевих виборів може стати підкуп. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив аналітик громадянської мережі «Опора» Олександр Клюжев.

«На жаль, поки Україна і правоохоронна система не подолали цю проблему. Враховуючи, що в другому турі два кандидати, іпереможець має набрати відносну більшість у порівнянні з іншим кандидатом, технології підкупу можуть бути достатньо поширеними», – сказав Клюжев.

Комітет виборців України також прогнозує у другому турі масове використання технології пониження та підвищення явки та «війну псевдо-екзит-полів і псевдо-соціологів».

Загалом за результатами першого туру міліція отримала 7105 повідомлень та заяв про злочини та інші події, прямо чи опосередковано пов’язані з виборчим процесом.

Спостерігачі громадянської мережі «Опора» та Комітету виборців України повідомляли про понад тисячу порушень під час проведення місцевих виборів, однак загалом ці організації визнають вибори демократичними.

Місцеві вибори в Україні відбувалися 25 жовтня у всіх регіонах, окрім анексованого Росією Криму та окремих тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей. Явка на виборах у цілому в Україні склала 46,62%.

У багатьох містах із кількістю виборців понад 90 тисяч перший тур голосування не визначив переможця на посаду міського голови, відбудеться другий тур.

XS
SM
MD
LG