Доступність посилання

ТОП новини

Українські правозахисники повідомили комітету ООН про дискримінацію жінок в Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

На засіданні комітету ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок, який розглядав доповідь Росії про виконання конвенції з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок, виступила українська делегація, яка представила повідомлення про порушення Росією прав жінок на території анексованого Криму і частини Донбасу, яка перебуває під її контролем. Про це повідомляє правозахисна організація Центр громадянських свобод на своїй сторінці у Facebook.

«Окупація Криму поклала початок численних випадків порушення прав жінок. Зокрема, через незаконне введення російського законодавства, яке не передбачає ефективних механізмів для захисту від дискримінації за ознакою статі і не містить заходів охорони прав жінок для забезпечення рівноцінності результатів», – заявила глава правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

За словами правозахисників, у Криму дискримінації зазнають представниці кримськотатарського народу, національних меншин, ВІЛ-інфіковані жінки, багатодітні матері, парафіянки церкви, що не відносяться до Московського патріархату.

Про порушення прав на вільний вибір професії заявляє незалежний експерт з гендерної політики Лариса Кобелянська.

«Перші результати ксенофобської політики і відповідного ставлення з боку нової влади в Криму відчули на собі вчителі та викладачі тих предметів, які безпосередньо були пов’язані з українським контекстом: українська мова та література, історія України, культурологія, українознавство. Домінуючу, в деяких випадках і виняткову, частину цієї групи становлять жінки-вчительки», – зазначає вона.

Правозахисники зазначили, що, відповідно до норм міжнародного права, зобов’язання щодо виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок повинні виконуватися і застосовуватися стосовно як до громадян, так і негромадян в зоні фактичного контролю. За їхніми словами, «повною мірою це зобов’язання стосується Російської Федерації, яка анексувала Крим і здійснює фактичний контроль частини території Донецької та Луганської областей».

У свою чергу, за словами правозахисників, під час свого виступу представники Росії заявили, що в Криму «механізм захисту від дискримінації жінок працює в повному обсязі», більше того, «краще, ніж в інших регіонах Росії». Також російська делегація обурилася тим, що члени комітету ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок називають Крим анексованим.

Росія анексувала Крим в березні 2014 року. Україна і країни Заходу вважають півострів окупованою територією.

XS
SM
MD
LG