Доступність посилання

ТОП новини

У Мʼянмі в історичних виборах бере участь нобелівський лауреат Аун Сан Су Чжі


Аун Сан Су Чжі
Аун Сан Су Чжі

У Мʼянмі у неділю тривають парламентські вибори – перше вільне загальнонаціональне голосування з часу військового перевороту наприкінці 1980-х років.

У виборах бере участь 91 партія. Основна боротьба, як очікується, розгорнеться між військово-політичним «Союзом солідарності й розвитку», що нині займає панівні позиції у владі, й «Національною лігою за демократію», яку очолює нобелівський лауреат Аун Сан Су Чжі.

За даними виборчої комісії, явка на виборах склала близько 80 відсотків. Голосувати у Мʼянмі можуть близько 30 мільйонів людей. Водночас права голосу позбавлені майже всі представники понад мільйонної громади народу рогінья.

Чверть місць у парламенті за будь-яких підсумків голосування одержать представники військового керівництва.

Президент Мʼянми Тін Сін, який очолює «Союз солідарності й розвитку», напередодні голосування заявив, що поважатиме будь-який вибір громадян.

У 1988 році у країні відбувся військовий переворот. Після того, як владу захопили військові, країну перейменували з Бірми на Мʼянму, на всій території запровадили воєнний стан. Пізніше його скасували, але громадянські права лишалися обмеженими. У 2011 році парламент обрав президентом Тін Сіна.

Аун Сан Су Чжі, лідер опозиції до військового керівництва Мʼянми, у різний час із 1990 року перебувала під арештом. Її остаточно звільнили у 2010 році. У 1991 році Аун Сан Су Чжі нагородили Нобелівською премією миру.

Парламентські вибори відбулися у М'янмі й у 2010 році, але через значні обмеження для волевиявлення ООН заявляла про сумнів щодо результатів голосування. Найбільший опозиційний рух, «Національна ліга за демократію», тоді відмовився від участі у виборах, бо в них через обмеження не змогла взяти участь лідер політсили.

XS
SM
MD
LG