Доступність посилання

ТОП новини

До Дніпропетровської облради обраний екс-посадовець, обвинувачений в організації побиття майданівців


Мішки з бюлетенями у приміщенні територіальної виборчої комісії, Дніпропетровськ
Мішки з бюлетенями у приміщенні територіальної виборчої комісії, Дніпропетровськ

У числі кандидатів, обраних депутатами Дніпропетровської обласної ради нового скликання, є колишній посадовець Дніпропетровської облдержадміністрації Ростислав Ботвінов, раніше обвинувачений у причетності до організації побиття учасників Майдану в січні 2014 року. Інформацію про обрання Ботвінова 8 листопада оприлюднила Центральна виборча комісія України.

За офіційними даними ЦВК, Ботвінов був обраний від «Опозиційного блоку», за нього проголосувало понад 40,6% виборців.

У березні 2015 року в прокуратурі Дніпропетровської області повідомили, що до суду передали обвинувальний акт щодо двох високопосадовців за скоєння злочинів проти Майдану в січні 2014 року. Йшлося про заступника голови Дніпропетровської обласної ради Віктора Науменка та колишнього заступника голови облдержадміністрації Ростислава Ботвінова, яким інкримінували перевищення влади, організацію масових заворушень, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та незаконне перешкоджання проведенню вуличної ходи.

За даними з прокуратури, високопосадовці обвинувачуються в тому, що брали участь у організації дій так званих «тітушок» проти учасників мирної акції протесту 26 січня 2014 року біля Дніпропетровської ОДА, зокрема, забезпечили доступ до будівель облради та облдержадміністрації сотень молодиків, організували їхнє розміщення, харчування, «забезпечили предметами для нанесення тілесних ушкоджень» тощо.

У липні 2015 року, коли справу почали слухати в Кіровському районному суді міста, обидва затримані відкидали обвинувачення, зокрема, Ростислав Ботвінов заявляв, що непричетний до проникнення «тітушок» в адмінбудівлі, адже ці будівлі охороняються службою державної охорони. Судовий процес досі триває.

Згідно з інформацією ЦВК, до облради нового скликання від «Опозиційного блоку» також пройшов чинний голова обласної ради Євген Удод. 2014 року йому також висували обвинувачення в причетності до розгону мирних демонстрантів у Дніпропетровську під час Революції Гідності, але провадження було закрите через відсутність доказів.

XS
SM
MD
LG