Доступність посилання

ТОП новини

Росія: художника Павленського помістили в ізолятор тимчасового утримання


Петро Павленський перед палаючим входом у головну будівлю ФСБ Росії. Москва, 9 листопада 2015 року
Петро Павленський перед палаючим входом у головну будівлю ФСБ Росії. Москва, 9 листопада 2015 року

Художника-акціоніста Петра Павленського, який минулої ночі підпалив головний вхід у будівлю ФСБ Росії на Луб’янці, помістили в ізолятор тимчасового утримання. У вівторок, як очікується, Таганський суд Москви розгляне питання про його арешт.

Раніше у понеділок стало відомо, що стосовно активіста російські слідчі органи порушили справу за статтею «вандалізм». Художнику загрожує до трьох років позбавлення волі.

Павленського затримали у ніч на 9 листопада. Підпал вхідних дверей у будівлю ФСБ Росії він назвав «рукавичкою, яку кидає суспільство в обличчя терористичній загрозі». На думку художника, «Федеральна служба безпеки діє методом безперервного терору і утримує владу над 146 мільйонами людей».

Адвокат Ольга Чавдар у понеділок повідомила, що на допиті у ФСБ Павленському ставили тільки одне питання: бажав він кому-небудь смерті.

«На це Петро пояснив, що смерті він нікому не бажав, та й не міг бажати. Біля дверей він знаходився сам, на вулиці зовсім нікого не було», – зазначила Чавдар.

Підпал дверей у ФСБ – не перша акція Павленського. У 2013 році він прибив свою мошонку до бруківці на Червоній площі Москви. Рік перед цим художник зашив собі рота на знак солідарності з учасницями панк-гурту Pussy Riot. У жовтні 2014 він відрізав собі мочку вуха, сидячи на даху інституту імені Сербського. Таким чином він виступив проти каральної психіатрії. У Петербурзі проходить суд над художником за акцію «Свобода» на підтримку українського Майдану, яка відбулася у лютому 2014 року.

XS
SM
MD
LG