Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську презентували фільм та книгу про «Іловайський котел»


У Дніпропетровську презентували фільм та книгу про «Іловайський котел»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

У Дніпропетровську презентували фільм та книгу про «Іловайський котел»

У Дніпропетровську у середу ввечері презентували фільм та книгу про «Іловайський котел». У залі кінотеатру, де відбувалась зустріч з автором видання «Іловайськ», журналістом та письменником з Сум Євгеном Положієм, зібрались безпосередні учасники тих подій, бійці добровольчих підрозділів, родичі загиблих солдатів, волонтери, громадськість.

За словами письменника, у своїй книзі він у формі новел намагався вивести історії десятків бійців, які пройшли Іловайськ й розповіли йому про побачене на власні очі. Робота над збором матеріалу, зазначив Євген Положій, тривала понад півроку, спогадами із ним поділилось близько сотні вояків добровольчих батальйонів та військових частин. Книга вийшла українською та російською мовою, адже автор сподівається, що її прочитають і у Росії. Наклад – 8 тисяч примірників.

Опісля книги учасники зустрічі мали змогу переглянути фільм «Іловайськ. Лицарі неба», нещодавно створений студією «12-й кадр» за підтримки Штабу національного захисту Дніпропетровської області. Стрічка присвячена загиблим в Іловайську, зокрема, першим добровольцям полку «Дніпро – 1».

За словами організаторів, «Іловайський котел» – одна з найтрагічніших сторінок новітньої історії українського народу за кількістю втрачених життів. Автори – і книги, і фільму – кожен у свій спосіб намагались зібрати в одне полотно спогади учасників тих подій. Це також ще одна спроба зрозуміти помилки, допущені тоді, у серпні 2014 року.

Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання пам'ять тих, хто не вийшов з «Іловайського котла».

На початку року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив, що наразі встановлена загибель понад 360 військовослужбовців Збройних сил України, а також інших залучених до проведення АТО формувань та підрозділів у боях під Іловайськом. За словами Матіоса, ще близько 180 людей вважаються зниклими безвісти, кількість поранених – понад 500 людей.

Наприкінці серпня минулого року українські підрозділи і бійці добровольчих батальйонів потрапили в оточення під Іловайськом. Точна кількість загиблих і взятих у полон була невідома.

Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію парламенту з розслідування обставин події.

У жовтні минулого року слідча комісія парламенту у своєму звіті заявила, що помилкові кадрові призначення у силовому блоці, неадекватні дії міністра оборони Валерія Гелетея і начальника Генштабу Віктора Муженка, а також те, що президент не ініціював введення воєнного стану, призвели до трагедії під Іловайськом.

XS
SM
MD
LG