Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: Верховна Рада – один з головних дискримінаторів країни


Співробітниці Коаліції з протидії дискримінації Марина Говорухіна та Ірина Текучова показують шори - нагороду премії Головних дискримінаторів країни, Київ, 16 листопада 2015 року
Співробітниці Коаліції з протидії дискримінації Марина Говорухіна та Ірина Текучова показують шори - нагороду премії Головних дискримінаторів країни, Київ, 16 листопада 2015 року

У Міжнародний день толерантності коаліція з протидії дискримінації в Україні оприлюднила імена осіб та організацій, які найбільш злісно порушували принципи рівності протягом року. Їх назвали «дискримінаторами» та вручили нагороду – шори як символ зашореності та обмеженості у поглядах.

«Переможців» визначали у трьох номінаціях: «Язик мій – ворог мій» (за найбільш дискримінаційне висловлювання), «Реально ганебний вчинок» (за найбільш дискримінаційний вчинок) та «Дискримінація в законі» (за найбільш небезпечну та дискримінаційну законодавчу ініціативу).

Загалом боротьба за звання головних «дискримінаторів» країни точилася серед 13 номінантів.

Так, в номінації «Язик мій – ворог мій» переможцем став виконавчий директор НСК «Олімпійський» Володимир Спільниченко за пропозицію зробити окремий сектор для афроамериканців після скандалу з побиттям чорношкірих уболівальників на столичному стадіоні.

«Реально ганебним вчинком», за версією правозахисників, відзначився власник аквапарку в місті Ужгороді, колишній мер Сергій Ратушняк. У червні 2015 року адміністрація ужгородського аквапарку відмовила студентам-іноземцям у відпочинку сказавши, що турбується про здоров’я мешканців міста, не пускаючи «сифілісну і туберкульозну циганоту краю і всього світу».

І нарешті за «Найбільш небезпечну законодавчу ініціативу» антипремію отримала Верховна Рада, депутати якої не передбачили право переселенцям голосувати на місцевих виборах.

У 2013-2014 роках Коаліція з протидії дискримінації нагороджувала премією за дискримінацію мера Ялти Сергія Ілаша за порівняння ромів зі «звірушками», колишнього мера Києва Олександра Омельченка за висловлювання про людину з інвалідністю як «бідненьку, Богом обіжену, сліпеньку, глухеньку і кривеньку».

За «Реально ганебний вчинок» відзначали настоятеля Києво-Печерської Лаври Владику Павла та президента Національної академії медичних наук Андрія Сердюка за виселення з території Лаври клініки Інституту епідеміології та інфекційних захворювань імені Громашевського, де на лікуванні перебували ВІЛ-інфіковані, а також «Дельта банк» за відмову у побутових кредитах людям з інвалідністю.

За «Найбільш небезпечну та дискримінаційну законодавчу ініціативу» перемогу здобував в минулому депутат від «Партії регіонів» Вадим Колесніченко з проектом закону про заборону пропаганди одностатевих стосунків.

Міжнародний день толерантності відзначається 16 листопада в усьому світі. За рішенням ЮНЕСКО його запровадили у 1995 році.

XS
SM
MD
LG