Доступність посилання

ТОП новини

Росія заявила про нові повітряні удари в Сирії


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Російські військові повідомили, що їхні Повітряно-космічні сили здійснили нові удари в Сирії по «об’єктах терористів», зокрема, з застосуванням крилатих ракет повітряного базування.

Як повідомив міністр оборони Росії Сергій Шойгу на нараді з участю президента Росії Володимира Путіна, 34 такі ракети були випущені по цілях у сирійських провінціях Алеппо й Ідліб зі стратегічних ракетоносців Ту-160 і Ту-95МС, а стратегічні бомбардувальники Ту-22 бомбили об’єкти угруповання «Ісламська держава» в місті Ар-Ракка, що є осереддям дій цього угруповання.

За словами міністра, всього протягом доби заплановано 127 повітряних ударів; у перебігу перших 82 із них було знищено 140 «об’єктів терористів», сказав Шойгу.

Начальник Генерального штабу Збройних сил Росії Валерій Герасимов додав, що 14 із цих об’єктів, «пункти керування незаконними збройними формуваннями», були знищені ударами крилатих ракет.

Підтверджень цих даних із інших джерел наразі немає.

Тим часом у соцмережах поширюють фото й відеозаписи принаймні однієї з російських ракет, яка впала в сирійській провінції Ідліб, вибухнувши в повітрі й не долетівши до цілі. Тим часом не відомо, чи вона вийшла з ладу сама, чи була збита. За знімками її визначили як крилату ракету типу Х-55.

Також у соцмережах пишуть, що одною з цілей російських ударів став хлібозавод на заході провінції Алеппо, який забезпечував хлібом 120 тисяч людей.

Ці заяви теж іще не перевірені за незалежними джерелами.

Раніше Міністерство оборони Росії публікувало відеозаписи своїх ударів по Сирії, з яких інтернет-активісти з’ясовували, що вони були здійснені по об’єктах іноді за десятки чи й сотні кілометрів від заявлених Москвою місць. Більшість цих ударів була здійснена в місцевостях, де угруповання «Ісламська держава» немає й близько, зате діють інші повстанські сили супротивників президента Сирії Башара аль-Асада, серед них і ті, що мають підтримку Заходу й арабського світу.

Росія втрутилася у війну в Сирії наприкінці вересня, щоб підтримати режим свого союзника Асада. При цьому спершу вона заявляла, що воює в цій країні з екстремістським угрупованням «Ісламська держава», яке захопило в Сирії й сусідньому Іраку значні території. Та після викриттів щодо її справжніх цілей Москва змінила термінологію й частіше заявляє, що здійснює удари по «терористах» – цим словом влада Асада називає всіх своїх супротивників, від радикальних ісламістів до поміркованої політичної опозиції, що була змушена взятися за зброю. На Заході заявляють, що Асад не може бути частиною майбутнього врегулювання в Сирії.

XS
SM
MD
LG