Доступність посилання

ТОП новини

Україна поки не отримала пропозицію Росії щодо реструктуризації боргу – Яресько


 Наталія Яресько
Наталія Яресько

Україна поки не отримала пропозицію Росії щодо реструктуризації євробондів на 3 мільярди доларів. Про це повідомила міністр фінансів Наталія Яресько.

16 листопада президент Росії Володимир Путін заявив, що Москва готова дозволити Києву не виплачувати борг у три мільярди доларів цього року, а виплачувати його по мільярду доларів у 2016–2018 роках.

У Туреччині на саміті «Групи двадцяти» Путін додав, що Росія очікує від Заходу гарантій кредитоспроможності України, і висловив сподівання, що питання про реструктуризацію українського боргу буде вирішене до кінця року.

Путін на берегах саміту обговорював питання гарантій виплати боргу України з президентом США Бараком Обамою і директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард.

Упродовж осені Україна узгодила реструктуризацію зобов’язань із більшістю своїх приватних кредиторів – крім Росії. Москва вимагає повного повернення 3 мільярдів доларів, наданих Києву у грудні 2013 року за результатами домовленостей тодішнього президента України Віктора Януковича з його російським колегою Володимиром Путіним. Граничний термін виплати цього боргу – 21 грудня.

Росія вважає, що цей борг є суверенним боргом української держави. Україна наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах.

XS
SM
MD
LG