Доступність посилання

ТОП новини

Горбатюк: Міжнародний кримінальний суд відмовив у провадженні щодо злочинів проти Майдану


Будівля Міжнародного кримінального суду в Гаазі в Нідерландах (©Shutterstock)
Будівля Міжнародного кримінального суду в Гаазі в Нідерландах (©Shutterstock)

Міжнародний кримінальний суд остаточно відмовив у порушенні провадження щодо злочинів під час Революції гідності, заявив начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.

Як сказав він в інтерв’ю агентству УНІАН, суд уже надав Україні офіційну відповідь, і її текст нині перебуває на перекладі. «Усно вони сказали, що не бачать у злочинах на Майдані достатньої масштабності та системності. На зустрічі вони сказали, що це остаточна думка», – додав він.

«Злочини є, розслідуйте, але для того, щоб ми (Міжнародний кримінальний суд – ред.) взялися за них, на нашу думку, треба, щоб було тисячі загиблих, у вас там сотні, це не є масштабністю», – передав Горбатюк думку МКС.

«Міжнародний кримінальний суд бере до провадження справи, які не може або не хоче розслідувати держава. Я представляю орган, який може і повинен розслідувати, тому я вважаю, що ми повинні забезпечити розслідування, і це виклик загалом державі Україна, щоб забезпечити повноцінне та повномасштабне розслідування», – сказав Сергій Горбатюк.

Сам Міжнародний кримінальний суд на своєму сайті ще не оприлюднював повідомлень із цього приводу.

Україна на початку квітня 2014 року подала до Міжнародного кримінального суду заяву про визнання його юрисдикції щодо підозрюваних злочинів, скоєних попередньою владою в період протистояння Майдану по всій країні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014-го.

Окремо у вересні 2015 року Україна подала й другу заяву, про визнання юрисдикції суду щодо злочинів, вчинених, за твердженнями, на території України, починаючи з 20 лютого 2014 року, без вказаної кінцевої дати, – як мовиться в цій заяві, «щодо злочинів проти людяності і воєнних злочинів, скоєних чільними посадовцями Росії і ватажками терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР», що призвели до надзвичайно тяжких наслідків і масових убивств громадян України». Про розгляд цієї справи наразі не йдеться.

Міжнародний кримінальний суд звертав увагу, що саме лише отримання таких заяв не означає автоматичного початку провадження.

Україна ще не ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, бо існували застереження, що він може не відповідати чинній Конституції. Але статут передбачає можливість, що й без ратифікації держава може визнати юрисдикцію суду в певних справах, подавши про це належну заяву.

Міжнародний кримінальний суд розглядає такі найсерйозніші злочини, що стосуються всієї міжнародної спільноти, як геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини і злочин агресії.

XS
SM
MD
LG