Доступність посилання

ТОП новини

Росія повідомила Ліван, що він має закрити повітряний простір через російські навчання


Російський бойовий корабель іде через протоку Боспор у Середземне море, архівне фото
Російський бойовий корабель іде через протоку Боспор у Середземне море, архівне фото

Росія повідомила Ліван, що він має закрити частину свого повітряного простору над Середземним морем через ракетні навчання російського флоту в цьому регіоні, що триватимуть три дні.

Міністр транспорту Лівану Газі Заайтер спершу заявив, що Бейрут відкидає цю вимогу, та потім оголосив, що остаточне рішення ухвалять після переговорів із російськими посадовцями і представниками транспортних органів країн регіону.

Після закриття західного напрямку можливості польотів із і до аеропорту Бейрута дуже обмежуються. На схід і на північ розташована Сирія, повітряного простору якої авіакомпанії уникають із міркувань безпеки. На півдні – Ізраїль, літати над яким неприпустимо з політичних міркувань, зокрема, для ліванської національної авіакомпанії Middle East Airlines. Як виглядає, авіакомпаніям доведеться протягом російських навчань літати довгим обльотом, щоб оминути накинуту росіянами закриту зону.

Відомий ліванський політик Валід Джумблат, супротивник нинішнього режиму в Сирії, який одним із першим підняв розголос про цю справу своїми твітами про це, серед іншого, написав у твітері: «Росіяни наказали Ліванові закрити наш повітряний простір на три дні. Схоже, що вони вважають Ліван районом Москви, порушуючи й ображаючи наш суверенітет».

Росія майже два місяці тому втрутилася у війну в Сирії на підтримку режиму свого союзника, президента Башара аль-Асада. Через це вона нині тримає в Сирії частину своєї бойової авіації, а в Середземному морі біля берегів Сирії й сусіднього Лівану – кораблі свого флоту.

XS
SM
MD
LG