Доступність посилання

ТОП новини

Рада постановила відзначити 125-у річницю від дня народження Євгена Коновальця


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Депутати підтримали постанову, якою 125-у річницю від дня народження Євгена Коновальця цього року відзначатимуть на державному рівні. За документ проголосували 235 парламентарів.

«Метою проекту постанови є забезпечення належних організаційно-правових умов для відзначення 125-річчя від дня народження Євгена Олексійовича Коновальця та перепоховання його в Україні. Для цього пропонується створити відповідний організаційний комітет, розробити та затвердити план необхідних заходів, забезпечити висвітлення в засобах масової інформації про життя та досягнення Євгена Олексійовича Коновальця», – йдеться у тексті постанови.

125 років від дня народження Євгена Коновальця виповниться 14 червня 2016 року.

Народився він 14 червня 1891 року у селі Зашків, Жовківському районі Львівської області. У 1901-1909-му навчався в Львівській академічній гімназії. З 1909-го вивчав право на юридичному факультеті Львівського університету. Коновалець був полковником армії УНР, командантом УВО, головою проводу українських націоналістів (1927), першим головою ОУН.

23 травня 1938 року Коновалець загинув у Роттердамі в результаті спецоперації проведеної органами НКВС СРСР. Вбивство Коновальця виконав Павло Судоплатов (пізніше – керівник розвідувально-диверсійного управління НКВС СРСР, генерал КДБ). Євгена Коновальця поховали на цвинтарі Кросвейк.

XS
SM
MD
LG