Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко вніс до Ради законопроект про зміни до Конституції щодо судової реформи


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект про внесення змін до Конституції в частині судової реформи.

Наразі текст документа на сайті парламенту відсутній.

Напередодні національна рада реформ рекомендувала президенту внести до Верховної Ради напрацьований Конституційною комісією законопроект про внесення змін до Конституції в частині судової реформи.

Раніше Порошенко висловив сподівання на схвалення Радою цих змін у Конституцію до кінця поточної сесії.

23 жовтня 2015 року Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія) на пленарному засіданні надала позитивний висновок щодо проекту змін до Конституції України в частині правосуддя, затвердженого Конституційною комісією 4 вересня 2015 року. Як заявив тоді заступник голови Адміністрації президента, голова робочої групи з питань правосуддя Олексій Філатов, коментуючи висновок Венеціанської комісії щодо судової реформи, звільнення всіх суддів не відповідає європейським стандартам та принципу верховенства права. При цьому він зауважив, що це не виключає оновлення суддівського корпусу через механізми реорганізації окремих судів, а також оцінювання всіх суддів на їх відповідність критеріям професіоналізму, етичності та доброчесності, що збігається з позицією Конституційної комісії.

29 жовтня Філатов повідомив, що робоча група при Конституційній комісії врахувала всі принципові пропозиції Венеціанської комісії щодо судової реформи.

В Україні готується конституційна реформа, що стосуватиметься, зокрема і правосуддя.

Відповідно до чинного законодавства, законопроект про внесення змін до Конституції України попередньо схвалений більшістю від конституційного складу Верховної Ради, вважається ухваленим, якщо на наступній черговій сесії за нього проголосувало не менш як дві третини від конституційного складу парламенту.

XS
SM
MD
LG