Доступність посилання

ТОП новини

Рада відклала розгляд дискусійного законопроекту про державну службу


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Депутати не знайшли голосів для ухвалення у другому читанні законопроекту №2490 про державну службу.

«У вівторок на 11:00 він буде стояти у порядку денному. Прошу керівників фракцій забезпечити явку депутатів», – сказав спікер Володимир Гройсман.

Уранці під час засідання прем’єр-міністр Арсеній Яценюк закликав парламент проголосувати за ухвалення цього закону сьогодні і внести до нього правку, яка дозволить збільшити зарплатню державним службовцям.

«При ухваленні закону в цілому, прошу внести правку, щона перехідний період протягом 2016-2017 року в Україні формується фонд для збільшення зарплат для держслужбовців. Джереламинадходження цього фонду єкошти ЄС і інших міжнародних донорів. Фонд формується виключно на прозорій основі. І порядок окремих категорій держслужбовців, які будуть отримувати підвищені зарплати, буде визначатись урядом», – зазначав Яценюк.

Перед цим під стінами Верховної Ради вимагати ухвали закону про держслужбу прийшли активісти ініціативи «Тисни». До парламенту вони принесли крісло і прикрасили його плакатом «Не крісло прикрашає чиновника, а чиновник крісло». Також одна з активісток тримала шматок картону з написом «Я заслуговую на якісного держслужбовця».

25 листопада представники «Реанімаційного пакету реформ» заявляли, що є ймовірність, що 26 листопада депутати спробують з голосу внести поправки до затвердженого законопроекту, які нівелюють посаду держсекретаря та повернуть частину їхніх повноважень до Кабміну.

Даний законопроект передбачає повне розмежування політичних та адміністративних посад, проведення відкритих конкурсів при призначені на державну службу та низку норм, які істотно підвищують відповідальність чиновників. Окрім того, він фактично скасовує так звані спеціальні пенсії, додаткові відпустки та надбавку за вислугу років окремим верствам бюрократичного апарату.

Ухвалення нового закону України «Про державну службу» є однією із найважливіших позицій коаліційної угоди, програми діяльності уряду, міжнародних зобов’язань України. Останні, зокрема, включають можливість отримання Україною фінансової допомоги від Європейського Союзу у розмірі понад 20 мільярдів гривень.

Відповідно до коаліційної угоди, законопроект мають ухвалити ще у 4 кварталі 2014 року, а відповідно до програми діяльності Кабміну – у 1 кварталі 2015 року.

XS
SM
MD
LG