Доступність посилання

ТОП новини

В Україні почне діяти новий закон про наукову та науково-технічну діяльність


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Депутати ухвалили у другому читанні законопроект про наукову та науково-технічну діяльність. За документ проголосували 235 парламентарів.

«Цей закон створює доступ до фінансування наукових досліджень не тільки для певних інституцій, а для колективів учених та навіть для індивідуальних учених. Також ми змінюємо систему фінансування наукових досліджень, збільшуємо частину грантового фінансування, яке буде розприділятись через Національний фонд досліджень і головне, що це буде відбуватись за прозорими критеріями. Ми змінюємо систему управління наукою, створюючи національну раду з питань науки і технологій, яка матиме два комітети: науковий та адміністративний. Це сприятиме тому, щоб влада почула науковців», – пояснювала переваги документу голова комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич.

Крім того, закон надає пріоритети для розвитку наукових досліджень в університетах, передбачає участь молодих учених у формуванні наукової та науково-технічної політики.

Законом також вводиться норма, якою державним науковим установам та державним університетам, академіям, інститутам надається право бути співзасновниками господарських товариств з метою використання об'єктів права інтелектуальної власності.

XS
SM
MD
LG