Доступність посилання

ТОП новини

Рішення про перейменування Дніпропетровська ухвалить Рада – заступник мера


У Дніпропетровську непоодинокими є пам'ятники діячам часів СРСР
У Дніпропетровську непоодинокими є пам'ятники діячам часів СРСР

Дніпропетровськ не може залишитись Дніпропетровськом, рішення щодо перейменування тепер – за Верховною Радою України. Про у четвер, 26 листопада, заявив перший заступник міського голови Вадим Шебанов на брифінгу у Дніпропетровську.

За його даними, 21 листопада збіг термін подання до парламенту пропозицій щодо перейменування міста, відтак тепер парламент може ухвалити рішення на свій розсуд.

«Дніпропетровськ не може залишитися Дніпропетровськом – це порушення. 21 листопада закінчився термін надання пропозицій до Верховної Ради щодо перейменування. Зрозуміло, що вони візьмуть пропозиції й пізніше, якщо ми їх подамо, але вони не зобов'язані нас чути. У Верховній Раді ухвалять рішення під патронатом Інституту національної пам'яті», – зазначив Шебанов.

Він також прокоментував розпорядження в. о. міського голови Дніпропетровська Галини Булавки щодо зміни в рамках виконання «законів про декомунізацію» 57 міських топонімів. За його словами, загалом комісія з питань зміни топоніміки напрацювала 319 нових назв об’єктів, які підлягають перейменуванню, і рішення має ухвалити вже новий міський голова.

«Після 21 листопада є 3 місяці на вирішення цього питання, це компетенція виключно міського голови, якщо він не ухвалить рішень з цього приводу, то потім у голови облдержадміністрації теж є 3 місяці на перейменування, потім цим питанням займається Верховна Рада. У Верховній Раді немає терміну, упродовж якого слід перейменувати топоніми, але, я думаю, що там все відбудеться досить швидко, за цим суворо стежить Інститут національної пам'яті», – заявив Шебанов.

Він також поінформував, що виготовлення табличок з новими назвами вулиць готові взяти на себе підприємці. Однак, окрім табличок, є ще одна витратна стаття – зміна символіки на парках, школах та дитсадках.

«Серп, молот, зірки... На сьогодні ми розіслали запити в дошкільні, шкільні установи, будинки культури, заклади культури та охорони здоров'я. Збираємо інформацію про присутність комуністичної символіки», – сказав посадовець.

У квітні 2015 року Верховна Рада України ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського режимів.

XS
SM
MD
LG