Доступність посилання

ТОП новини

Росія має визнати, що ЗВТ почне діяти з січня 2016-го – Мальмстрем


Сесілія Мальмстрем
Сесілія Мальмстрем

Домовитися з Росією щодо питань, пов’язаних із початком дії зони вільної торгівлі між Євросоюзом та Україною з 1 січня 2016 року, поки що не вдалося, повідомила Радіо Свобода єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрем перед засіданням Ради Європейського союзу із закордонних справ (питання торгівлі) у п’ятницю в Брюсселі.

Вона наголосила, що Європейська комісія демонструє повну відкритість і готова шукати порозуміння з Росією щодо питань санітарних і фітосанітарних норм, митної співпраці, перехідного періоду.

«Проте Росія має визнати, що угода про зону вільної торгівлі з Україною набуде чинності», – наголосила єврокомісар.

Вона також повідомила, що 24 листопада провела по телефону розмову з російським міністром економічного розвитку Олексієм Улюкаєвим. За її словами, «атмосфера є доброю».

1 грудня в Брюсселі мають пройти тристоронні міністерські консультації між ЄС, Україною і Росією щодо зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Євросоюзом й Україною. «Метою цих консультацій є досягнення домовленостей із Росією», – сказала Сесілія Мальмстрем.

З 1 січня 2016 року має почати діяти економічна частина Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, що передбачає запуск спільної поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі.

ЄС і Україна неодноразово наголошували на тому, що, попри заперечення й занепокоєння російської сторони, висловлювані в зв'язку зі створенням ЗВТ, вона почне діяти з 1 січня 2016 року.

XS
SM
MD
LG