Доступність посилання

ТОП новини

У Бескидському тунелі завершують перший етап будівництва


У Бескидському тунелі завершують перший етап будівництва (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Цього місяця будівельники повинні завершити першу частину нового Бескидського тунелю (другого за довжиною в Україні) – пройти останній 71 метр, підриваючи гірську породу.

Далі будуть ще вісім етапів будівництва, яке має завершитися у жовтні 2017 року. Бескидський тунель прокладають за 30 метрів від діючого, що з’єднує Закарпатську та Львівську область та експлуатується вже 129 років.

Анатолій Ланін
Анатолій Ланін

«Бескидський тунель перебував в аварійному стані, тому було ухвалене рішення будувати новий. У зимовий час тунель обростає бурульками (просочується вода), їх збивають, що спричинює негативні наслідки. Крім того, новий тунель складатиметься з двох шляхів, тоді як старий – тільки з одним шляхом», – пояснює Анатолій Ланін, представник організації-підрядника «Інтербудтунель».

«Збільшиться пропускна спроможність тунелю, це стосується і вантажних поїздів. Новий тунель сягатиме 11 метрів, ширина складе близько 12 метрів. Габарити утричі більші, ніж у старого, де з потяга можна торкнутися рукою стіни», – додав Анатолій Ланін.

Прокладають тунель австрійським методом, використовуючи вибухівку. Щодня закладають близько 400 кілограмів вибухівки.

«Оскільки ми працюємо всього за 30 метрів від старого, слідкуємо, щоб не порушити цілісність сусіднього тунелю, тут необхідна ювелірна робота. Тому у нас працюють одні з найкращих спеціалістів тунелебудування України», – твердить Анатолій Ланін.

«Після підриву 5-6 годин вивозимо гірську породу, близько 350-360 кубометрів. Опісля кріпимо армованими арками, бетоном, встановлюється гідроізоляція, здійснюється армування тунелю. Потім ще монолітний бетон товщиною десь 60 сантиметрів. Така потужна «сорочка», 100 років гарантії. Ми сподіваємося, що й більше тисячі простоїть», – каже фахівець.

За його словами, завершальні роботи зі спорудження виходу з тунелю є найскладнішими. Якщо раніше спеціалісти працювали на глибині 180 метрів, зараз йде зниження рельєфу – від 30 до півтора-двох метрів.

У тунелі збудують 49 ніш, 12 камер, а також три аварійні ходи, які будуть з’єднані зі старим об’єктом. Усі роботи цілодобово контролюються австрійськими спеціалістами. Протяжність тунелю має скласти 1822 метри (або 1764 метри без порталів).

Одне з наймасштабніших будівництв у сучасній Україні розпочалося у 2013 році. Вартість проекту – 102 мільйони євро. Кошти виділяє Європейський банк реконструкції та розвитку і частково «Укрзалізниця», яка є замовником робіт.

XS
SM
MD
LG