Доступність посилання

ТОП новини

У Черкасах молодь пам’ятною ходою вшанувала жертв Голодомору


Пам’ятною ходою вшанували жертв Голодомору черкащани (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Близько сотні черкащан зібралися 28 листопада на площі Богдана Хмельницького, щоб пам’ятною ходою вшанувати жертв Голодомору. Організували захід активісти черкаського осередку громадської організації «Цивільний корпус «Азов», серед учасників було чимало молоді.

Спершу активісти запалили лампадки та розгорнули на площі Богдана Хмельницького великий плакат із написом «Свічка пам’яті ніколи на згасне». Згодом черкащани з лампадками в руках рушили до пам’ятника Тарасові Шевченку, а звідти – до пам’ятного знаку жертвам Голодомору у Соборному сквері. Там біля хреста вшанували закатованих голодом хвилиною мовчання та виклали із лампадок символ «Ідея Нації».

Впродовж дня черкащани мали змогу кілька разів долучитися до поминальних заходів. Разом із пам’ятною ходою молоді на площі імені Тараса Шевченка відбулося вшанування жертв Голодомору, ініційоване міською владою. Там жителі міста виклали хрест із запалених лампадок. Крім того, зранку біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору в Соборному сквері відбувся поминальний молебень, який провели священнослужителі різних конфесій. Туди прийшли представники обласної та міської влади, а також пересічні містяни.

Кілька років поспіль черкащани в другій половині дня в останню суботу листопада збиралися біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору, звідки після молебню рушали на площу імені Шевченка. Там зазвичай утворювали хрест з лампадок та поминали загиблих хвилиною мовчання.

Цього року в Україні 28 листопада вшановують пам’ять жертв голодоморів, у результаті яких загинули мільйони людей.

В Адміністрації президента України з метою привернення уваги світової спільноти до Голодомору як акту геноциду зняли телевізійний ролик, що змальовує масштаб трагедії у цифрах: у пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні помирало 24 людини, щогодини – 1440, щодоби – 34 560, загалом загинули 4,5 мільйона українців.

Відповідно до результатів соціологічного опитування, проведеного у жовтні групою «Рейтинг», з твердженням, що Голодомор 1932-33 років був геноцидом українського народу, погоджуються 80% опитаних українців.

XS
SM
MD
LG