Доступність посилання

ТОП новини

Голова НБУ прогнозує зростання економіки та фінансову стабільність у 2016 році


Глава НБУ розповіла, які стреси подолала українська економіка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Голова НБУ розповіла, які стреси подолала українська економіка

У 2016 році реальний ВВП України зросте на 2,4%, інфляція становитиме 12%, а дефіцит платіжного балансу буде незначним, заявляє голова Нацбанку України Валерія Гонтарева. За її словами, українська економіка демонструє зростання упродовж двох кварталів, а фінансова система та ситуація на валютному ринку є стабільними понад сім місяців.

«Ми живемо в умовах плаваючого курсу. Але як тільки на ринку виникає ситуація, схожа на паніку, НБУ готовий активно брати участь у ринку. Останнім часом ми проводимо валютні аукціони і для купівлі, і для продажу валюти, щоб зменшити коливання. Так, за рік Нацбанк викупив на ринку 1,7 мільярдів доларів і наповнив золотовалютні резерви. Це означає, що ми фактично знайшли рівноважний курс гривні», – сказала Гонтарева у неділю, 29 листопада, під час курсу лекцій «Макроекономіка від перших осіб».

За словами голови НБУ, стабілізувати ситуацію вдалося лише завдяки фінансовій допомозі МВФ та інших донорів, а також – жорстким адміністративним заходам у фінансовому секторі.

«Коли я днями зустрічалася з головою центробанку Нової Зеландії, і вкотре розповідала, що відбувалося в Україні, що ми втратили 25% ВВП і 30% валютної виручки, що відтік депозитів населення становив 40% – для керівників центральних банків усього світу це звучить наче якийсь трилер», – зазначила Гонтарева.

Серед найбільших проблем фінансового та банківського сектору у 2014-15 роках вона називає трикратну інфляцію, втрату активів у Криму та на частині території Донбасу, а відтак – неможливість бізнесу повертати кредити банкам.

«Всі ці фактори свідчили про те, що українська банківська система перебуватиме не в дуже хорошому стані. Зі 180 банків 60 визнані неплатоспроможними. З 35 найбільших банківських установ, які пройшли стрес-тести, 13 банків виконали умови, 18 – потребували докапіталізації, а ще 5 – були виведені з ринку», – пояснює голова НБУ.

Упродовж осені Україна узгодила реструктуризацію зобов’язань із більшістю своїх кредиторів – крім Росії. Москва вимагає повного повернення 3 мільярдів доларів, наданих Києву в грудні 2013 року за результатами домовленостей тодішнього президента України Віктора Януковича з його російським колегою Володимиром Путіним.

В Україні 12 листопада розпочала роботу місія Міжнародного валютного фонду. Наприкінці жовтня у МВФ заявили про намір змінити свою політику, дозволивши надавати позики країнам, які мають борги перед іншими державами. Таке рішення буде ухвалене на тлі суперечки між Києвом та Москвою щодо боргу України перед Росією.

XS
SM
MD
LG