Доступність посилання

ТОП новини

Суд зобов’язав 6 районних ТВК Кривого Рогу розглянути скарги представників Милобога – юрист


Під час однієї з акцій проти можливих фальсифікацій у Кривому Розі, фото 22 листопада 2015 року
Під час однієї з акцій проти можливих фальсифікацій у Кривому Розі, фото 22 листопада 2015 року

Суд зобов’язав шість районних виборчих комісій Кривого Рогу розглянути скарги представників кандидата на посаду міського голови від «Самопомочі» Юрія Милобога щодо можливих фальсифікацій на спецдільницях. Про таке рішення, ухвалене ввечері Дніпропетровським апеляційним судом, поінформував юрист кандидата від «Самопомочі» Юрія Милобога, голова Дніпропетровської міської організації «Самопомочі» Артем Хмельников.

Як пояснив Хмельников у коментарі Радіо Свобода, це рішення прихильники Юрія Милобога сприймають як дуже важливе, адже, за його словами, розгляд скарг у районних комісіях може передувати перерахунку голосів на 21 спецдільниці в шести районах.

«Суд зобов’язав районні виборчі комісії розглянути скарги Юрія Милобога щодо перерахунку голосів на 21 спецдільниці, де була зафіксована аномальна, 100-відсоткова явка хворих. Що нам дає це рішення? Із семи районів щодо шести наша скарга задоволена, отже, у шести районах зараз відбудеться розгляд наших скарг. Якщо районні комісії не задовольнять наші скарги, ми підемо ще в один суд, якщо задовольнять і проведуть перерахунок, тоді в ході перерахунку ми заявимо про всі ті факти, які були на цих спецдільницях. Я вважаю, що цей судовий процес зрушив ситуацію з місця», – сказав Артем Хмельников.

Водночас юрист поінформував, що суд не задовольнив позову щодо розгляду скарг представників Милобога в одному з семи районів міста – Інгулецькому, мотивувавши це тим, що скарги були подані не в установлені строки. Як зазначив Хмельников, перерахунок голосів на спецдільницях може «відбутись у будь-який час», починаючи з дня винесення рішення суду.

Водночас в «Опозиційному блоці» заявили Радіо Свобода, що рішення суду про розгляд скарг зовсім не означає перерахунку голосів. Як зазначила довірена особа кандидата від «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула Марина Акимова, перерахунок голосів уже неможливо здійснити, бо дільничні виборчі комісії розпущені.

«Це рішення суду не означає перерахунку голосів, а лише те, що скарги наших опонентів мають бути розглянуті по суті. І все. Більше того, ніякого перерахунку зараз не мають права робити, адже всі дільничні виборчі комісії вже розформовані, а перерахунок може бути, за законом, лише за участі членів дільничних виборчих комісій», – зазначила Марина Акимова.

21 листопада вночі Дніпропетровський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу Юрія Милобога в повному обсязі. За даними юристів Милобога, кандидат у суді вимагав скасувати постанову Криворізької міської виборчої комісії про обрання міським головою Юрія Вілкула, визнати недійсним голосування на 22 спецдільницях, перерахувати бюлетені на 13 виборчих дільницях міста, а також визнати грубі порушення виборчого законодавства міськвиборчкомом.

Раніше «Опозиційний блок» зробив офіційну заяву про те, що підстав для визнання результатів виборів міського голови Кривого Рогу недійсними немає.

За офіційними даними, у Кривому Розі за чинного міського голову, представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула проголосувало 49,25% виборців, а за його суперника, висуванця «Об’єднання «Самопоміч» Юрія Милобога – 48,83%. Різниця між кандидатами – 752 голоси.

XS
SM
MD
LG