Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко домовився з Ердоганом про план українсько-турецької співпраці


Архівне фото: Реджеп Тайїп Ердоган (л) під час візиту до Києва і Петро Порошенко, 20 березня 2015 року ©Shutterstock
Архівне фото: Реджеп Тайїп Ердоган (л) під час візиту до Києва і Петро Порошенко, 20 березня 2015 року ©Shutterstock

Президент України Петро Порошенко в перебігу зустрічі з колегою з Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом домовився про подальший план дій українсько-турецької співпраці, повідомила прес-служба голови української держави.

Зокрема, було обговорено підготовку візиту Порошенка до Туреччини, який заплановано на перший квартал 2016 року. «Ми чекаємо від цього візиту прориву. Буде продемонстрована низка напрацювань у питаннях економічного, політичного та безпекового співробітництва», – відзначив президент після зустрічі.

Президенти України та Туреччини відзначили, що ніколи не визнають анексії українського Криму Росією, і засудили невпинні порушення фундаментальних прав та свобод українців, кримських татар та інших мешканців Криму окупаційною російською владою, мовиться в повідомленні.

Співрозмовники також домовилися про активізацію торговельно-економічної співпраці України і Туреччини.

За словами Порошенка, Ердоган поінформував його про подробиці порушення повітряного простору Туреччини російським літаком Су-24, а український керівник розповів турецькому про розвиток ситуації на Донбасі.

Відверта і довірлива розмова двох керівників, що відбулася на берегах кліматичного саміту в Парижі, протривала більш як годину, повідомила прес-служба Порошенка.

Туреччина, засуджуючи окупацію і спробу анексії Росією українського Криму, частину населення якого становлять далекі етнічні родичі турків, кримські татари, при цьому не пішла ні на які практичні дії, зокрема, не стала приєднуватися до санкцій світової спільноти. Так само Анкара лишилася нейтральною і щодо вторгнення Росії на Донбасі. Але її відносини з Москвою почали погіршуватися після вступу Росії у війну в Сирії задля підтримки режиму президента Башара аль-Асада, проти якого виступає Туреччина, і ударів російської авіації по територіях, де живуть сирійські тюркмени – представники турецької меншини в Сирії. Ці відносини далі й різко погіршилися після того, як чергове порушення турецького повітряного простору російським бойовим літаком із тих, що діють у Сирії, завершилося майже тиждень тому, 24 листопада, збиттям цього літака й загибеллю одного з російських пілотів.

XS
SM
MD
LG