Доступність посилання

ТОП новини

Путін знову звинуватив Туреччину в закупівлі нафти в «Ісламської держави»


Володимир Путін під час прес-конференції після саміту, 30 листопада 2015 року
Володимир Путін під час прес-конференції після саміту, 30 листопада 2015 року

Президент Росії Володимир Путін заявив у понеділок, що збиття російського бойового літака, який порушив турецький повітряний простір, пов’язане з тим, що Туреччина закуповує нафту в екстремістського угруповання «Ісламська держава», проти якого, як заявляє Росія, вона воює в Сирії.

Виступаючи після кліматичного саміту в Парижі, він заявив: «Ми маємо всі підстави вважати, що рішення збити наш літак продиктоване бажанням забезпечити безпеку цих шляхів постачання нафти на територію Туреччини, до портів, звідки її завантажують у танкери».

Путін додав, що «Москва отримала додаткові дані», які нібито підтверджують «промислові масштаби» постачання нафти «у величезних кількостях» на територію Туреччини з сирійських родовищ, які нині контролюють угруповання «Ісламська держава» та «інші терористичні організації». Але що це за дані, він не уточнював.

А захист туркоманів – це тільки привід, заявив Путін, маючи на увазі сирійських тюркменів – представників турецької меншини в Сирії, що зазнали ударів російської авіації.

Це вже не перша його заява останнім часом зі звинуваченнями Туреччини в участі в торгівлі нафтою з угрупованням «Ісламська держава», яке багато країн і міжнародних організацій визнали терористичним.

Відносини між Москвою і Анкарою почали погіршуватися після вступу Росії у війну в Сирії задля підтримки режиму президента Башара аль-Асада, проти якого виступає Туреччина, і ударів російської авіації по територіях, де живуть сирійські тюркмени. Хоча Росія заявила, що має за ціль об’єкти «Ісламської держави» в Сирії, насправді більшість цих ударів спрямована проти інших супротивників Асада, зокрема, і проти поміркованої опозиції, що має підтримку Заходу й арабського світу.

Ці відносини далі й дуже різко погіршилися після того, як чергове порушення турецького повітряного простору російським бойовим літаком із тих, що діють у Сирії, завершилося майже тиждень тому, 24 листопада, збиттям цього літака й загибеллю одного з російських пілотів. При цьому Росія стверджує, що її літак не порушував кордонів Туреччини, а його збиття було свідомою провокацією; Туреччина заявляє, що порушив і був збитий після численних попереджень. Союз НАТО, членом якого є Туреччина, підтверджує версію Анкари.

XS
SM
MD
LG