Доступність посилання

ТОП новини

У Росії припинили справу проти українця, обвинуваченого в убивствах у боях на Донбасі – адвокат


У Росії припинили одну зі справ проти громадянина України Сергія Литвинова, раніше обвинуваченого в убивстві майже 40 осіб у перебігу боїв на Донбасі, повідомив у понеділок адвокат українця Віктор Паршуткін.

«Це перша справа в Росії, коли українця виправдали після звинувачень в участі в так званих каральних операціях на Донбасі, і взагалі українця – в чому б його не звинувачували», – наводить слова Паршуткіна агентство «УНІАН».

Адвокат повідомив, що йому в Головному слідчому управлінні Слідчого комітету Росії вручили постанову про припинення кримінального переслідування громадянина України Литвинова за звинуваченням «у каральних операціях» у складі воєнізованого батальйону «Дніпро» проти мирних жителів Донбасу. Його звинувачували в масових убивствах і зґвалтуваннях, серед імовірних жертв було не менш як 30 чоловіків, 8 жінок та одна 12-річна дівчинка, додав адвокат.

«Кримінальне переслідування Литвинова припинено за реабілітувальними підставами – у зв’язку з непричетністю до інкримінованих злочинів. Йому надано право на відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного й необґрунтованого обвинувачення», – сказав Паршуткін.

Але, за його словами, Литвинов далі перебуває у слідчому ізоляторі в Ростові, бо з нього не зняли інше обвинувачення, у викраденні двох автомобілів.

«Але я сьогодні слідству подав відомості з Генеральної прокуратури України про те, що розбою не було. І в цій частині справу припинять», – заявив адвокат.

Як повідомляв Віктор Паршуткін раніше, селянина з Луганщини Сергія Литвинова, який ніколи не брав до рук зброї і мав проблеми з розумово-психічним розвитком, арештували в Росії влітку 2014 року і звинуватили в розстрілі 39 чоловіків, які, за версією слідства, відмовилися вступити в лави добровольців української армії, зґвалтуванні та вбивстві 8 жінок та 12-річної дівчинки. Але батальйон «Дніпро-1», участь у якому приписує Литвинову Слідчий комітет Росії, ніколи не діяв у тому районі, та й такого бійця в ньому ніколи не було. Версія про його участь у бойових діях почала розвалюватися, і проти українця висунули інше звинувачення, в розбої. В Україні його вважають одним із українських політичних в’язнів у Росії.

XS
SM
MD
LG