Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони заперечило незадовільний стан американської техніки


Броньований Humvee для української армії
Броньований Humvee для української армії

Міністерство оборони України заперечило повідомлення про незадовільний стан американських військових джипів «Гамві», з яким виступило американське видання The Washington Post.

«Під час перевірки технічного стану зазначеної техніки недоліків виявлено не було. Незважаючи на те, що автомобілі раніше перебували в експлуатації, вони мають невеликий пробіг та значний запас ресурсу», – заявили в Центральному автомобільному управлінні озброєння Збройних сил.

Відповідаючи на одне зі звинувачень, що в автомобілів розпадалися шини, в управлінні заявили: «Під час експлуатації в підрозділах, зокрема в районі проведення АТО, виникали проблемні питання, зокрема, зі зносом шин. На даний час Центральним автомобільним управлінням озброєння Збройних сил України укладені угоди на закупівлю 158 комплектів автомобільних шин для даних автомобілів, які вже до 15 грудня мають бути поставлені».

Для подальшого технічного обслуговування цих автомобілів триває робота щодо поставки ремкомплектів та запасних частин у рамках надання матеріально-технічної допомоги від США, заявили військові.

При цьому в повідомленні Міноборони ці машини названі «Hummer» – таку назву мають стилізовані під військові джипи автомобілі для престижного цивільного вжитку. Військові авта, HMMWV, неформально називають Humvee.

Раніше у вівторок, 1 грудня, заступник начальника прес-служби Міністерства оборони України Олександр Мотузяник сказав Радіо Свобода, що інформація про нібито стару техніку, яка виходить із ладу, не відповідає дійсності.

«Ця інформація не відповідає дійсності. Уся техніка, яка була передана США, працює належним чином, виконує бойові завдання як у зоні проведення антитерористичної операції, так і в інших місцях. Скарг від військових на цю техніку не надходило», – сказав Мотузяник.

У понеділок, 30 листопада, впливова американська газета The Washington Post опублікувала статтю свого кореспондента зі сходу України, в якій мовиться, що деяка американська військова техніка, що її передав Вашингтон у рамках програми військової допомоги, не витримує випробувань на передовій і виходить із ладу. Зокрема, йдеться про старі військові джипи Humvee, понад сотню яких США передали Україні раніше цього року. У статті мовиться, що переважно ці машини були виготовлені в кінці 1980-х на початку 1990-х років і є застарілими. Деякі з них мали пластикові двері й вікна й не могли захистити вояків. А шини одного були так зношені, що розлетілися після всього кількох сотень кілометрів.

Автор статті не подав точних даних, що йдеться саме про машини з нової партії, яка надійшла зі США нещодавно.

У березні й липні 2015 року США в рамках матеріальної-технічної допомоги Україні передали 130 автомобілів Humvee, з них 30 броньованих, решту у звичайній версії. Але ще з початку 2000-х років на озброєнні Збройних сил України є кілька десятків автомашин цієї моделі, що теж надійшли тоді як військова допомога від США.

XS
SM
MD
LG