Доступність посилання

ТОП новини

У Вірменії знову почалися протести проти планованої зміни Конституції


Під час демонстрації в центрі Єревана, 1 грудня 2015 року
Під час демонстрації в центрі Єревана, 1 грудня 2015 року

У столиці Вірменії Єревані понад три тисячі людей вийшли на нову акцію протесту проти пропонованих змін до Конституції країни.

Демонстранти, що зібралися на площі Свободи в центральній частині міста на заклик опозиційного руху «Нова Вірменія», вважають, що ці зміни мають на меті продовжити фактичне перебування при владі нинішнього президента Сержа Сарґсяна.

Демонстранти з вірменськими прапорами пройшли головними вулицями Єревана, вимагаючи відставки Сарґсяна, розпуску парламенту і дострокових президентських і парламентських виборів.

Лідери протесту заявляють, що мають намір продовжити акцію, доки їхніх вимог не виконають.

У Вірменії на 6 грудня призначений референдум щодо пропозиції Сарґсяна змінити конституцію й перетворити країну на парламентську республіку, в якій реальну владу мав би прем’єр-міністр, а не президент, як нині.

За словами супротивників цього кроку, він має на меті забезпечити перебування Сарґсяна при реальній владі, ставши прем’єром після того, як 2018 року завершиться його другий і останній за Конституцією термін на президентській посаді.

Вони вже протестували біля будівлі парламенту Вірменії перед тим, як депутати 5 жовтня ухвалили ці конституційні зміни і проголосували за призначення референдуму.

Серж Сарґсян заперечує плани стати прем’єр-міністром після завершення його президентського терміну.

XS
SM
MD
LG