Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін закликав ЄС збільшити реверсне постачання газу і протидіяти російським проектам


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав Європейський союз збільшити реверсні постачання газу до України і протидіяти російським газотранспортним проектам, повідомив прес-центр міністерства.

Перебуваючи з робочим візитом у Брюсселі, на зустрічі з віце-президентом Європейської комісії з питань енергетичного союзу Марошем Шефчовичем він також закликав Брюссель вжити заходів з метою якнайшвидшого відкриття великого реверсу зі Словаччини, мовиться в повідомленні.

Клімкін також закликав Єврокомісію активно протидіяти реалізації таких, за його словами, політично мотивованих проектів Росії, як «Північний потік-2», які, на його думку, не відповідають ні інтересам України, ні інтересам ЄС.

Як заявили в МЗС, Шефчович, зі свого боку, відзначив важливу роль України в забезпеченні енергетичної безпеки Європи і наголосив, що Україна довела свою надійність як країна-транзитер російського газу.

«Окрему увагу було приділено питанням залучення інвестицій ЄС у модернізацію української газотранспортної системи, що підвищить енергетичну безпеку України та Євросоюзу… Сторони домовилися продовжити активну взаємодію для проведення глибоких структурних реформ газового сектору України та забезпечення її важливої транзитної ролі», – мовиться також у повідомленні.

Україна останнім часом різко обмежує закупівлі російського природного газу, купуючи його натомість у країнах Європи за так званою реверсною схемою, використовуючи частину своїх газогонів у зворотному від проектного напрямку. Київ також доводить, що Україна є надійним транзитером російського газу до Європи, а нові російські газотранспортні проекти в обхід України, що мають на меті позбавити її плати за транзит, політично мотивовані й економічно необґрунтовані.

XS
SM
MD
LG