Доступність посилання

ТОП новини

Екс-керівника ЮКОСу Ходорковського викликають на допит у справі про вбивство мера Нефтеюганська


Михайло Ходорковський
Михайло Ходорковський

Слідчий комітет Росії викликав колишнього співвласника нафтової компанії ЮКОС Михайла Ходорковського на допит у розслідуванні кримінальної справи про вбивство 1998 році мера сибірського міста Нафтеюганська Володимира Пєтухова. Про те, що повістка прийшла на адресу його батька, повідомив сам Ходорковський, який нині живе за кордоном. З’явитися на допит він має 11 грудня «як обвинувачений» у справі. Про статтю обвинувачення не повідомляється.

Координатор, заснованої Ходорковським, організації «Відкрита Росія» Володимир Кара-Мурза молодший підтвердив, що йдеться саме про розслідування вбивства сибірського мера наприкінці 90-х.

У Слідчому комітеті Росії поки не коментують повістку для Михайла Ходорковського і її достовірність.

Однак у червні слідчі органи Росії повідомляли, що отримали нові докази у справі вбивстві Володимира Пєтухова, з прес-секретар Слідчого комітету Росії Володимир Маркін припускав, що Ходорковський міг «особисто наказати скоїти це вбивство і ряд інших особливо тяжких злочинів». Ходорковський та його юристи неодноразово заявляли про політичні мотиви звинувачень на адресу екс-співвласника ЮКОСу.

Колишній керівник служби безпеки ЮКОСу Олексій Пічугін нині відбуває довічне ув’язнення за звинуваченням в організації вбивства Пєтухова та інших злочинах. Ці звинувачення він відкидає.

У жовтні 2012 року Європейський суд з прав людини в Страсбурзі постановив, що права Пічугіна на свободу і безпеку і його право на справедливий судовий розгляд були порушені, і зобов'язав Росію виплатити йому приблизно 9,5 тисяч євро компенсації.

Основні активи компанії ЮКОС були розміщені якраз у Нефтеюганську на момент вбивства Пєтухова.

Михайло Ходорковський покинув Росію і переїхав до Швейцарії після того, як був помилуваний Володимиром Путіним в 2013 році після відбуття понад 10-річного ув'язнення «за фінансові зловживання». Ходорковський і його прихильники кажуть, що його ув'язнення було частиною кампанії Кремля з метою захоплення активів нафтової компанії і покаранням за підтримку опозиції в Росії. З-за кордону Ходорковський продовжив свою підтримку ліберальних опозиційних партій та рухів Росії.

XS
SM
MD
LG