Доступність посилання

ТОП новини

Польський Сейм вшанував пам’ять жертв Голодомору


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Сейм Польщі на початку засідання 9 грудня хвилиною мовчання вшанував пам’ять жертв Голодомору в Україні. Усі фракції Сейму підтримали резолюцію до 82-их роковин Голодомору, в якій йдеться про необхідність пам’ятати про померлих внаслідок штучного голоду 1932-1933 років.

«Ми, депутати, з повагою схиляємо голови над мільйонами жертв Голодомору і єднаємося у смутку з українським народом», – сказано в резолюції.

В ухваленому Сеймом документі наголошується на винятковості злочину, скоєного радянською владою. «Двадцяте століття – це століття великих злочинів радянського тоталітаризму. У 1932 -1933 роках в результаті планового голоду на території Української РСР і на Кубані померло кілька мільйонів людей. Масштаби і жорстокість цього злочину – унікальні. Постраждали усі, без винятків, на території всієї країни», – зазначено в документі.

Водночас Сейм згадав і про десятки тисяч поляків, які також загинули під час Голодомору. «Ці жертви волають про пам’ять», – наголошується в резолюції. В документі зазначено, що у пам’яті польського народу померлі під час Голодомору поляки «не знайшли гідного місця». Сейм закликав польські установи культури і науковців «розпочати термінові заходи з документування цього злочину».

Польща належить до числа країн, які визнали Голодомор геноцидом українського народу.

Сенат Польщі ухвалив 16 березня 2006 року постанову про річницю Великого Голоду в Україні, висловивши солідарність з позицією України щодо визнання Голодомору актом геноциду.

XS
SM
MD
LG