Доступність посилання

ТОП новини

В Осло вручили Нобелівську премію миру


Глава Федерації профспілок Тунісу Хусейн Абассі на церемонії нагородження в Осло, 10 грудня 2015 року
Глава Федерації профспілок Тунісу Хусейн Абассі на церемонії нагородження в Осло, 10 грудня 2015 року

Квартет національного діалогу Тунісу на офіційній церемонії в Осло (Норвегія) отримав Нобелівську премію миру 2015 року.

Лідер одного з чотирьох членів групи, глава Федерації профспілок Хусейн Абассі заявив, що боротьба з тероризмом стала «абсолютним пріоритетом».

На церемонії нагородження він наголосив, що є «велика потреба в діалозі між цивілізаціями» і «мирному співіснуванні».

Сьогодні ж у Стокгольмі мають вручити Нобелівські премії з літератури, хімії, фізики, медицини й економіки.

У жовтні Нобелівський комітет пояснив присудження премії миру Квартету національного діалогу Тунісу його «зусиллями щодо стабілізації політичної ситуації в Тунісі». Як ішлося у поясненні Нобелівського комітету, нагороду вручили «за вирішальний внесок у становлення плюралістичної демократії в Тунісі внаслідок Жасминової революції 2011 року».

Квартет національного діалогу Тунісу був створений у 2013 році для захисту прав і свобод, а також демократичних цінностей громадян, які стикнулись із численними порушеннями своїх прав, починаючи від 17 грудня 2010 року, коли почалося повстання проти утисків політичних свобод, корупції і безробіття. Загалом понад 300 людей загинули і понад дві тисячі були поранені під час масових протестів у ході Жасминової революції в Тунісі, яку намагалася придушити влада. Зрештою революція завершився в січні 2011 року падінням режиму президента Зін аль-Абідіна бен Алі.

XS
SM
MD
LG