Доступність посилання

ТОП новини

Депутати не дійшли згоди і перенесли питання виборів мера Кривого Рогу


Після тривалого обговорення, консультацій та зборів голів фракцій, депутати Верховної Ради не змогли дійти згоди щодо законопроекту №3613, який передбачає дострокове припинення повноважень представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула на посаді мера Кривого Рогу та призначення позачергових виборів міського голови на 27 березня 2016 року.

«Оскільки немає порозуміння і не вистачає необхідної кількості голосів для ухвалення позитивного рішення, ми проведемо додаткові консультації. Закликаю всі політичні сили до знаходження компромісу», – сказав спікер Володимир Гройсман, закривши вечірнє засідання.

Законопроект підготували голова ТСК щодо Кривого Рогу, народний депутат Леонід Ємець, народні депутати Єгор Соболєв, Олег Березюк.

Напередодні фракція «Самопоміч» відмовилась голосувати за будь-які законопроекти, окрім цього.

«Ми всі розуміємо, що це політико-правове рішення. Ми просимо парламент фактично виконати функцію поліції, прокуратури, суду і Центрвиборчкому. Це величезний урок для нас всіх. Але відмовитися від виконання функцій держави ми не можемо, бо ми остання інстанція в цій державі. У людей нічого більше не залишається, ніж право на самосуд», – закликав депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв.

Натомість «Опозиційний блок» виступив категорично проти закону, аргументувавши свою позицію створенням ТСК з порушеннями закону і перевищенням повноважень, а також апелював до того, що порушень під час голосування не було.

«Конституція не передбачає повноваження парламенту дострокового припинення повноважень мера. Це виключно повноваження міської ради. Якщо ми ухвалимо рішення про повторні позачергові вибори без необхідної аргументації, то це стане бомбою уповільненої дії. Ми створимо прецедент, що результати виборів можна буде підміняти і залежності від політичної вигоди», – обурювався депутат від «Опозиційного блоку» Дмитро Шпенов і заявив, що зареєстрував у відповідь законопроект, який передбачає перевибори у Львові.

Післявиборча ситуація у Кривому Розі досі залишається напруженою. Упродовж трьох тижнів у Кривому Розі тривають протести проти визнання результатів виборів міського голови 15 листопада.

У неділю, 6 листопада, у Кривому Розі відбулось третє віче на підтримку кандидата на посаду міського голови від «Самопомочі» Юрія Милобога, де учасники ухвалили звернення до Верховної Ради України з проханням визнати результати місцевих виборів сфальшованими й призначити нові вибори міського голови та міської ради.

30 листопада Дніпропетровський апеляційний суд зобов’язав 6 районних виборчих комісій Кривого Рогу розглянути скарги представників кандидата на посаду міського голови від «Самопомочі» Юрія Милобога щодо можливих фальсифікацій на спецдільницях. Це рішення прихильники Юрія Милобога сприймають як дуже важливе, оскільки вважають, що розгляд скарг у районних комісіях може передувати перерахунку голосів на 21 спецдільниці в шести районах.

Водночас в «Опозиційному блоці» зазначають, що рішення суду про розгляд скарг зовсім не означає перерахунку голосів.

За офіційними даними, в Кривому Розі за чинного міського голову, представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула проголосувало 50,21% виборців, а за його суперника, висуванця «Об’єднання «Самопоміч» Юрія Милобога – 49,79%. Різниця між кандидатами – 752 голоси.

XS
SM
MD
LG