Доступність посилання

ТОП новини

Росія залишиться членом МВФ, попри рішення фонду щодо України – Силуанов


Міністр фінансів Росії Антон Силуанов
Міністр фінансів Росії Антон Силуанов

Росія залишиться членом Міжнародного валютного фонду, попри політичні мотиви, якими МВФ послуговувався під час ухвалення рішення щодо українського боргу перед Москвою. Про це 10 грудня заявив міністр фінансів Росії Антон Силуанов.

«Вихід із МВФ не має сенсу. Ми залишатимемося ключовими учасниками цього важливого міжнародного фінансового інституту, якими завжди були», – відзначив російський міністр.

Того ж дня Силуанов порушив питання про «політизацію» рішень МВФ, маючи на увазі зміну позиції фонду в питанні кредитування країн-членів, які мають заборгованість за позиками від інших суверенних держав.

«Обґрунтовані принципи мають змінюватися тільки після належного розгляду, а не у відповідь на політичні потреби моменту», – вказав Силуанов в інтерв’ю Financial Times 10 грудня.

Міжнародний валютний фонд 8 грудня зняв заборону на кредитування країн з простроченою суверенною заборгованістю. Проти такого рішення голосувала Росія.

Ухвалене рішення означає, що МВФ продовжить виконання своєї антикризової програми для України навіть у разі, якщо Київ прострочить платежі по боргах перед Росією.

Того ж дня міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявив, що Москва готує документи для подачі до суду через український борг.

Упродовж осені Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії.

Москва вимагає повного повернення 3 мільярдів доларів, наданих Києву у грудні 2013 року за результатами домовленостей тодішнього президента України Віктора Януковича з його російським колегою Володимиром Путіним. Граничний термін виплати цього боргу – 21 грудня.

Іще в середині листопада Путін оголосив пропозицію відкласти виплату цього боргу на наступні три роки по одному мільярду, але без списання його частини. Україна заявляє, що досі не отримала цієї пропозиції офіційно.

Росія вважає, що цей борг є суверенним боргом української держави. Україна наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах. В МВФ наразі не висловлювали своїх оцінок статусу цього боргу.

XS
SM
MD
LG