Доступність посилання

ТОП новини

Москва і сепаратисти продовжують порушувати мінські домовленості – Пауер


Постійний представник США в ООН Саманта Пауер (архівне фото)
Постійний представник США в ООН Саманта Пауер (архівне фото)

Постійний представник США в ООН Саманта Пауер заявляє, що попри домовленості про припинення вогню, ситуація залишається критичною. Про це вона сказала у п’ятницю, 11 грудня, під час виступу на засіданні Ради безпеки, присвяченому становищу в Україні.

«Ми тут, тому що Москва і сепаратисти продовжують перешкоджати міжнародному моніторингу, порушувати режим припинення вогню та перспективи миру. Спостерігачі ОБСЄ щодня зіштовхуються з перешкодами. Навіть цього тижня сепаратисти погрожувати спостерігачам зброєю», – заявила Пауер.

Голова МЗС Лінас Лінкявічус під час виступу на засіданні Ради безпеки ООН висловив занепокоєння спробами переформатувати порядок виконання умов мінських домовленостей і тим, що «тиск починають чинити на Київ, який і так виконує їх, а не на Росію і сепаратистів, які їх порушують».

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час виступу у Радбезі ООН закликав створити миротворчі сили для врегулювання на сході України. За його словами, російська агресія перейшла нині у нову стадію, але не завершилася.

А представник Росії Віталій Чуркін, який вчергове звинуватив Київ у численних порушеннях мінських домовленостей, розкритикувавши слова зі звіту ООН про становище з правами людини в окупованому Криму, розкритикувавши США, що нині головують у Раді безпеки, за затримку з початком засідання, і вкотре заявив, що в Україні минулого року відбувся «переворот».

Від початку листопада почастішали повідомлення про випадки порушення режиму припинення вогню в зоні АТО. Сторони конфлікту на Донбасі звинувачують одна одну в порушенні Мінських угод.

Росія окупувала український Крим у лютому – березні 2014 року і заявила про його анексію. Київ і Захід не визнають це і вважають півострів і надалі українською територією.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

XS
SM
MD
LG