Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: «Північний потік-2» загрожує енергобезпеці України та ЄС


Мапа газопроводу «Північний потік»
Мапа газопроводу «Північний потік»

Президент України Петро Порошенко заявляє, що проект газопроводу «Північний потік-2» загрожує енергетичній безпеці України та Євросоюзу.

«Щодо проекту «Північний потік-2»,ми чітко заявляємо, що занепокоєні ним», - сказав Порошенко у середу, 16 грудня, на початку міні-саміту Україна-ЄС у Брюсселі.

У липні цього року російська компанія «Газпром», а також компанії E.On, Shell і OMV домовилися про розширення потужностей газопроводу «Північний потік» шляхом добудови третьої та четвертої гілок цього газогону.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що проект будівництва газопроводу по дну Балтійського моря «Північний потік-2» не потребує погодження Єврокомісії.

Маршрут газопроводу потужністю 55 мільярдів кубів має пройти від Кінгісеппського району Ленінградської області Росії у районі Усть-Луги до німецького Грайфсвальда через територіальні води Росії та Німеччини, а також торкнеться економічні зони Фінляндії, Данії та Швеції. Загальна протяжність маршруту має становити 1225 кілометрів.

Будівництво газопроводу «Північний потік», від Росії до Німеччини, розпочалося у 2010 році. Перша гілка його вже збудована.

Цього року у Брюсселі ухвалили рішення, що Єврокомісія має зробити ревізію, перш ніж підписуватиметься будь-який контракт на транзит, постачання газу, а також на будівництво інфраструктурних об’єктів.

XS
SM
MD
LG