Доступність посилання

ТОП новини

Важливо, щоб кримські татари, змушені покинути Крим, не від’їжджали далеко від півострова – Джемілєв


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Національний лідер кримських татар, депутат Верховної Ради України Мустафа Джемілєв наголошує на важливості для вимушених кримських татар-мігрантів не від’їжджати далеко від анексованого Росією півострова. Про це він сказав у понеділок в ефірі Радіо Крим.Реалії.

«Ми хотіли б, щоб вони зберегли свою національну ідентичність, мовне середовище, щоб було. І хотіли б, аби вони зосередилися в Херсонській області, ближче до Криму, щоб було легше повертатися. І до того ж, ми зацікавлені в тому, щоб українська присутність була посилена в Херсонській області: там, між іншим – дуже багато «ватників», – сказав Джемілєв.

За його словами, багато кримських татар, які покидають півострів, часто обирають для подальшого проживання західні регіони України.

За даними організації «Крим SOS», після торішньої анексії Криму Росією півострів покинули від 40 до 45 тисяч людей. У Меджлісі стверджують, що половина переселенців з Криму є кримськими татарами.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму Росією 20 лютого 2014 року. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG