Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісар: нинішнього формату зустрічей Росії, України і ЄС щодо ЗВТ більше не буде


Сесилія Мальмстрем
Сесилія Мальмстрем

Єврокомісар із питань торгівлі Сесилія Мальмстрем заявила, що такий формат зустрічей Росії, України і Євросоюзу щодо зони вільної торгівлі Києва та ЄС більше не продовжуватиметься.

«За 18 місяців ми мали 22 зустрічі на різних рівнях, але, шукаючи рішення, сьогодні протягом цілого дня не домоглися жодного конструктивного діалогу», – сказала єврокомісар після завершення консультацій Росії з Україною і Європейським союзом щодо угоди про зону вільної торгівлі між Києвом і ЄС.

«Ми були дещо здивовані, коли два дні тому президент (Росії – ред.) Путін підписав указ щодо скасування преференцій для України з першого січня, а нині це було підтверджено і прем’єр-міністром. Але ми все ж хотіли сьогодні зустрітися, щоб глянути, чи є ще якась воля Росії йти на діалог. На жаль, цього не сталося», – додала Мальмстрем.

Вона наголосила, що «поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі між Україною та ЄС, яка набере чинності 1 січня 2016 року, не може бути змінена жодним чином – ні прямо, ні опосередковано».

Сьогодні у Брюсселі в Європейській комісії відбувся останній раунд у цьому році тристоронніх консультацій навколо зони вільної торгівлі. Українську сторону представляв міністр закордонних справ Павло Клімкін, Росію – міністра економічного розвитку Олексій Улюкаєв, ЄС – єврокомісар з питань торгівлі Сесилія Мальмстрем. Перед початком зустрічі Клімкін зазначив, що позиція Росії на цих консультаціях є помилковою, підхід та поведінка Москви мають виключно політичний характер.

Глава Мінекономрозвитку Росії Олексій Улюкаєв заявив, що консультації завершилися безрезультатно, сторони не досягли компромісу. Він також заявив, що переговори можуть продовжитися після 1 січня.

Раніше Росія заявляла про намір з 1 січня 2016 року односторонньо скасувати преференційний режим для України в зоні вільної торгівлі в межах СНД у відповідь на початок функціонування з цього дня зони вільної торгівлі між Україною і ЄС. Із цього приводу тривав тристоронній діалог.

Сьогодні прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв повідомив, що підписав постанову про застосування щодо України контрсанкцій з 1 січня 2016 року.

16 грудня російський президент Володимир Путін підписав указ про припинення з 1 січня 2016 року дії договору про зону вільної торгівлі (ЗВТ) стосовно України.У Москві зазначають, що жодними пільгами і преференціями Україна в торгівлі з Росією з 1 січня 2016 року користуватися не буде.

XS
SM
MD
LG