Доступність посилання

ТОП новини

У Києві вимагають припинити будівництво на місці будинку Грушевського


Кияни вимагають арешту будівництва на місці будинку Грушевського (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Кияни вимагають арешту будівництва на місці будинку Грушевського (відео)

У Києві активісти звернулися до прокуратури Шевченківського району з вимогою припинити будівництво на вулиці Саксаганського, 111.

Раніше там розташовувався будинок Михайла Грушевського, який знесли у вересні 2013 року. Нині, за словами активістів, забудовник збирається побудувати в цьому місці багатоповерхівку.

Будинок, у якому проживав з родиною Михайло Грушевський, був побудований 1888 року. В 1997 році будинок орендувала фірма «Аркор», щоб приватизувати земельну ділянку під ним, розповідає Геннадій Щепанюк, активіст і житель вулиці Саксаганського.

«У 2007 році Чернівецький продав їм землю під цей будинок. Відтоді вони зумисно доводили його до поганого стану. Цей будинок був внесений до реєстру пам’яток, тож вони мали дбати про нього. Але у 2013 році він був ще у цілком нормальному стані. Після знесення порушили кримінальну справу за перевищення службових повноважень, бо забудовник анонсував реконструкцію, а натомість зніс будинок. Прокуратура це не розслідувала, а потім просто закрила справу», – каже він.

Геннадій Щепанюк зауважує, що у 2008 році будинок Грушевського внесли до переліку об’єктів культурної спадщини, але в 2012 році вилучили з реєстру. Нині з ініціативи активістів проводиться досудове розслідування. Зокрема, мешканці вулиці Саксаганського вимагають притягнути до відповідальності осіб, причетних до вилучення будинку з переліку об’єктів культурної спадщини.

Радіо Свобода звернулося до КМДА з проханням пояснити причини вилучення будинку з реєстру.

Будівництво може зашкодити сусіднім будинкам на вулиці Саксаганського, наголошують активісти. Замість багатоповерхівки кияни пропонують зробити сквер. Окрім того, залишились рештки будинку Грушевського, які потрібно зберегти, кажуть вони.

Перший заступник керівника київської місцевої прокуратури Вадим Кучер пообіцяв розглянути матеріали, надані активістами, та за наявності достатніх підстав сприяти арешту будівництва на вулиці Саксаганського, 111. Він також зауважив, що цю справу на його розгляд раніше не передавали, оскільки його призначили нещодавно.

XS
SM
MD
LG