Доступність посилання

ТОП новини

Біля Кабміну активісти вимагали збільшити фінансування на ліки для тяжкохворих українців


Біля Кабміну активісти мітингували через фінансування ліків для тяжкохворих
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Біля будівлі Кабінету міністрів України мітингували через недостатнє фінансування закупівлі ліків для тяжкохворих українців, яке передбачене у проекті держбюджету на 2016 рік.

Головною вимогою мітингувальників є забезпечення пацієнтів потрібним лікуванням та закладення у бюджет на 2016 рік кошти для лікування тяжкохворих українців, що розраховані МОЗ, а це 8,1 мільярда гривень.

Активісти тримали в руках плакати з написами гасла: «Я задихаюсь від такого бюджету», «Бюджет 2016 вбиває», «Президенте! Врятуйте дітей та пацієнтів!».

У проекті бюджету на наступний рік на закупівлю медикаментів для хворих на ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити, туберкульоз, орфанні та онкологічні захворювання закладено всього 3,9 мільярди гривень.

За словами активістки Ольги Стефанишин, якщо затвердять бюджет у 4 мільярди гривень на ліки для важкохворих, то лише 48% пацієнтів переживуть 2016 рік.

«Ми хочемо добитись 100% фінансування програм лікування в Україні, складних захворювань. Чому? Це захворювання, які приводять людину до летального наслідку, і якщо їх не забезпечити ліками, то вони помруть. Це не застуди, не якісь прості захворювання. Це цукровий діабет, і очевидно, що без інсуліну людина помре. Це онкологія – без хіміотерапії люди вмирають. Це антиретровірусна терапія для ВІЛ позитивних людей», – розповів Радіо Свобода голова координаційної ради «Всеукраїнської мережі людей, що живуть із ВІЛ» Дмитро Шерембей.

До мітингувальників вийшов представник уряду.

«Інформація у секретаріаті буде опрацьована і відповідно Міністерство фінансів також залучиться до вирішення цього питання», – повідомив представник секретаріату Кабміну Михайло Шевченко.

У листопаді активісти вже протестували біля Міністерства фінансів України проти планованого скорочення бюджетних видатків на закупівлю ліків у 2016 році.

XS
SM
MD
LG