Доступність посилання

ТОП новини

«Скіфське золото» мають повернути Україні до завершення окупації Криму – юрист


Катерина Бусол
Катерина Бусол

Скіфське золото з-поміж експонатів, вивезених із Криму на виставку у Нідерланди, має бути повернуте Україні до кінця окупації Криму, заявила 25 грудня у Києві юрист британської правозахисної групи Global Rights Compliance Катерина Бусол, посилаючись на міжнародні правові норми.

«Повернення цих артефактів до Криму неможливе з точки зору міжнародного права. Це неможливо і за національним правом України», – зазначила вона.

«Наші державні музеї не володіють і не можуть повноцінно розпоряджатися культурною спадщиною, розташованою в їхніх стінах, ці цінності закріплені за музеями, але право оперативного управління і за цінності, які є частиною державного музейного фонду України, несе відповідальність спеціалізований орган з питань культури і мистецтва – наше Міністерство культури України. А воно у травні 2014 року видало указ про те, що об'єкти, які були вивезені з Криму в Амстердам для експонування, мають бути повернуті в Україну до завершення окупації Криму», – пояснила юрист.

Українська сторона вважає, що золото скіфів з 4 кримських музеїв має повернутися в Україну. Росія наполягає на його поверненні до Криму, який вона анексувала в березні 2014 року.

У лютому 2014 колекція скіфського золота була вивезена в Амстердам для участі у виставці «Крим: золото і таємниці Чорного моря», яка проходила в Музеї Алларда Пірсона. Виставка складається з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири – в Криму. Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемонійний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.

Міністерство юстиції України уклало угоду з міжнародною юридичною фірмою Bergh Stoop & Sanders NV про закупівлю юридичних послуг за 0,24 мільйона євро (близько 5,90 мільйона гривень). Фірма представлятиме Україну у справі за позовом держави Україна до Музею Алларда Пірсона – археологічного музею Амстердамського університету (Нідерланди).

XS
SM
MD
LG