Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: Україна запроваджує дзеркальні заходи щодо російських товарів


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Кабінет міністрів України сьогодні ухвалить постанову про заборону ввезення на митну територію низки товарів російського виробництва, а також вводить ввізне мито на російські товари у відповідь на аналогічні дії Росії. Про це заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Сьогодні Кабінет Міністрів України ухвалить дві постанови щодо контрсанкцій проти незаконних дій Російської Федерації. Першу постанову про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Росії, і друга постанова – про ставки ввізного мита для товарів, що походять з Росії», – сказав він.

Прем’єр зазначив, що постанови будуть опубліковані в перший же день після фактичного вступу в дію обмежувальних заходів Росії.

За словами Яценюка, таке рішення уряду України є «дзеркальним» заходом у відповідь на дії Росії.

Напередодні президент України Петро Порошенко підписав закон, яким депутати надали уряду дозвіл запровадити дзеркальні санкції проти Росії.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України підготувало пропозиції щодо дій України у відповідь на заплановані Росією з 1 січня «неправомірні економічні обмежувальні заходи проти України».
Зокрема міністерство пропонує запровадити стандартні ставки ввізного мита за так званого «режиму найбільшого сприяння» щодо імпорту товарів походженням із Росії (замість нинішніх пільгових умов зони вільної торгівлі). Крім того, пропонується також сформувати окремий перелік товарів, ввезення яких із Росії пропонується взагалі заборонити, повідомила прес-служба міністерства. В цьому переліку – переважно харчові продукти.

Росія з 1 січня 2016 року зупиняє щодо України дію договору про зону вільної торгівлі СНД. Це означає, що на імпортовану українську продукцію Росія почне справляти ввізні мита, і українські експортери повинні взяти це до уваги.

Також із 1 січня Росія постановою свого уряду запроваджує заборону на ввезення з України сільгосппродукції, сировини та продовольства. Ця заборона накладена у відповідь на приєднання України до міжнародних санкцій проти Росії.

XS
SM
MD
LG