Доступність посилання

ТОП новини

Путін підписав закон про припинення режиму вільної торгівлі Росії з Україною


Володимир Путін, архівне фото
Володимир Путін, архівне фото

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про припинення його країною дії договору про зону вільної торгівлі в межах СНД стосовно України з 1 січня 2016 року. Закон уже оприлюднений на Офіційному інтернет-порталі правової інформації Росії й відтак набув чинності.

Одночасно Путін підписав указ, яким робить виняток із цього закону стосовно природного газу. Як вирішив президент Росії, дія договору про вільну торгівлю відновлюється щодо України стосовно мита, яке Росія застосовує при експорті природного газу в газоподібному стані. Цей указ уже теж офіційно оприлюднений і набув чинності.

Закон про припинення Росією дії договору про зону вільної торгівлі СНД попередніми днями ухвалили обидві палати російського парламенту, Федеральних зборів: 22 грудня нижня палата, Державна дума, 25 грудня верхня палата, Рада федерації.

Закон ухвалений на підтримку указу Путіна такого ж змісту, що був підписаний 16 грудня.

На цей крок Москва пішла через те, що з 1 січня набуває чинності економічна частина Угоди про асоціацію України і Європейського союзу, що передбачає і створення між ними зони вільної торгівлі. Росія називає це загрозою для своєї економіки. З цього приводу між Україною, ЄС і Росією тривав тристоронній діалог, але він не задовольнив широких вимог Москви, що були неприйнятні для Брюсселя й Києва.

Україна у відповідь «дзеркально» запроваджує проти Росії перехід на справляння мит на імпортовані російські товари, так само вилучаючи їх із режиму вільної торгівлі в СНД.

Іще одним пунктом торговельно-політичних суперечок між Москвою й Києвом є ембарго Росії на ввезення з України з 1 січня сільгосппродукції, сировини та продовольства. Ця заборона накладена як помста за приєднання України до міжнародних санкцій проти Росії. У відповідь Україна так само схвалила перелік товарів, теж переважно харчопродуктів, ввезення яких із Росії буде заборонене з 1 січня.

XS
SM
MD
LG