Доступність посилання

ТОП новини

Росія оголосила нову знижку в ціні на газ для України


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Уточнення: Російська знижка в ціні на газ для України виявилася меншою, ніж повідомляли спершу

У Росії офіційно опублікували постанову уряду країни про нову знижку в ціні на природний газ для України на перший квартал 2016 року – за підрахунками, до рівня менш ніж 180 доларів за тисячу кубів.

Цю постанову про зниження ставки експортного мита на газ для України до 31 березня підписав прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв 30 грудня 2015 року, а діє вона з 1 січня 2016-го.

Постанова визначає формулу для визначення цієї знижки на мито, що, за підрахунками російського агентства «Інтерфакс», означає фактичну знижку в загальній ціні на газ більш як на 22 відсотки.

Із урахуванням повідомлень російського «Газпрому» на початку грудня, що повна ціна російського газу для України за контрактами 2009 року на перший квартал 2016-го має становити 230 доларів США за тисячу кубометрів, зі встановленою урядом Росії новою знижкою ця ціна має скласти близько 178,7 долара за тисячу кубометрів, пише агентство.

5 грудня 2015 року міністр енергетики Росії Олександр Новак заявляв, що його країна більше не надаватиме знижки в ціні на газ для України.

В Україні 21 грудня 2015 року міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин заявляв, що Росія зможе продати Україні газ у першому кварталі 2016-го тільки за умови зниження ціни до менш ніж 200 доларів за тисячу кубометрів. У Києві звернули увагу, що інакше ціна російського газу буде неконкурентною порівняно з пропозиціями на європейському ринку.

Перед тим, 9 грудня, Демчишин також заявляв, що Україна зараз має необхідний ресурс, щоб упевнено пройти опалювальний сезон, і в газовому питанні ні від кого не залежить.

Росія запровадила для України знижку в ціні на газ за рахунок зменшення вивізного мита в розмірі не більш ніж 30 відсотків від ціни за контрактами 2009 року, але при цьому не більш ніж 100 доларів за тисячу кубометрів, за так званими харківськими домовленостями 2010 року, які також продовжували перебування російського Чорноморського флоту в українському Криму. Після окупації Криму Росія стала твердити, що харківські домовленості вже не чинні, але все ж досі надавала Україні передбачену цими угодами знижку.

30 грудня 2015 року президент Росії Володимир Путін підписав закон про одностороннє припинення його країною дії договору про зону вільної торгівлі в межах СНД стосовно України з 1 січня 2016-го. Але одночасно він підписав указ, яким робить виняток із цього закону стосовно природного газу. Як вирішив президент Росії, дія договору про вільну торгівлю відновлюється щодо України стосовно мита, яке Росія застосовує при експорті природного газу в газоподібному стані.

Україна останнім часом різко обмежує чи й припиняє закупівлі російського природного газу, купуючи його натомість у країнах Європи за реверсною схемою, використовуючи для цього частину своїх газогонів у зворотному від проектного напрямку. Востаннє Україна купувала російський газ – 2 мільярди кубометрів для своїх сховищ для проходження зими – наприкінці листопада, після чого знову припинила його закупівлі.

XS
SM
MD
LG