Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан і Пакистан запланували на 11 січня мирні переговори 


Афганістан і Пакистан відновлюють зусилля з налагодження миру між країнами в новому році, запланувавши раунд переговорів у Пакистані 11 січня.

Як зауважують оглядачі, крок держав на зближення відбудеться на тлі відновлення нападів у Кабулі з боку талібів, які досі уникали будь-яких нових мирних переговорів. Попередні спроби налагодити мирний діалог улітку минулого року між Афганістаном і Пакистаном провалилися через відмову в участі талібів, які натомість провели серію кривавих атак.

Останні переговори розпочав Пакистан, коли минулого тижня керівник армії країни Рахіл Шаріф провів переговори в Кабулі.

Після візиту до Кабула було оголошено про новий раунд діалогу між Афганістаном, Пакистаном, США і Китаєм для розробки комплексного плану досягнення миру. Ця зустріч відтак запланована на 11 січня.

Влада Афганістану переконана, що Пакистану як «історичному покровителю» талібів під силу залучити останніх до столу переговорів. Однак попри певне поліпшення відносин з Ісламабадом, таліби заявили, що не братимуть участі у мирних переговорах, поки іноземні війська залишаються в Афганістані. Крім того, угруповання переживає фазу розколу через внутрішню боротьбу у питанні хто повинен керувати «Талібаном».

XS
SM
MD
LG