Доступність посилання

ТОП новини

Фінансування Міністерства оборони є недостатнім – військовий експерт


Колишній заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України Ігор Романенко вважає, що фінансування Міністерства оборони цього року є недостатнім для забезпечення потреб армії. Про це він заявив в ефірі Радіо Свобода.

«Стратегією національної безпеки на оборонні потреби прописано 5% ВВП. Є вимога, яку повинні були виконувати, і на це в 2016 році виділили 116 мільярдів. Але ці кошти – на весь сектор безпеки і оборони України. А що стосується Міністерства оборони, це тільки близько 55 мільярдів, і у відсотках це менше, ніж торік. Тобто в минулому році було 2,6% від ВВП, а в цьому році вони прописують 2,45%», – зазначив Романенко.

Відтак, зазначає експерт, військові будуть змушені самі заробляти, а це, додає він, прямий шлях до корупції.

«Ви можете солдату АТО на лінії зіткнення сказати, що він там воює, а крім того, він повинен ще сам на себе заробляти. Не виконано вимоги керівного документу, не забезпечено підвищення. Кажуть про 16% збільшення, але казали так увесь час, але все, що давали, поїдала інфляція. У нас фактично 2,25% ВВП, а в Росії на 2016 рік – 4%», – сказав Романенко.

Міністр оборони України Степан Полторак заявляв, що у цьому році заробітна плата військовослужбовців збільшиться мінімум удвічі.

25 грудня 2015 року Верховна Рада України ухвалила держбюджет на 2016 рік, який передбачає збільшення фінансування армії на 21% порівняно з минулим роком.

XS
SM
MD
LG