Доступність посилання

ТОП новини

Росія приєдналася до занепокоєння заявою про термоядерне випробування в Північній Кореї


Люди на вулиці Пхеньяна дивляться офіційну заяву про випробування, 6 січня 2016 року
Люди на вулиці Пхеньяна дивляться офіційну заяву про випробування, 6 січня 2016 року

У Росії, як і в більшій частині світу, виступили з заявами про глибоке занепокоєння у зв’язку з заявою Північної Кореї про успішне випробування водневої бомби.

Речник президента Росії Дмитро Песков повідомив, що Володимир Путін доручив ретельно вивчити дані вимірювань, зокрема сейсмологічних, і проаналізувати становище, якщо заява про випробування підтвердиться.

А в Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що, якщо факт випробування підтвердиться, це стане новим кроком Пхеньяна на шляху розвитку ядерної зброї, що є грубим порушенням норм міжнародного права і резолюцій Ради безпеки ООН.

Серед багатьох країн і міжнародних організацій, які виступили зі схожими заявами, є й Китай. Як заявили в Міністерстві закордонних справ Китаю, там не знали наперед про це випробування. Пекін твердо виступає проти таких дій Пхеньяна і буде працювати з міжнародною спільнотою задля звільнення Корейського півострова від ядерної зброї, мовиться в заяві МЗС Китаю.

Китай є головним фактичним економічним союзником Північної Кореї; Росія теж дипломатично підтримує режим у Пхеньяні; обидві ці країни з правом вето в Раді безпеки ООН, як правило, виступають проти міжнародних санкцій щодо авторитарних чи тоталітарних режимів. Але і Пекін, і Москва вкрай не зацікавлені в тому, щоб Пхеньян здобув дієву ядерну зброю.

Рада безпеки ООН планує вже пізніше в середу, 6 січня, обговорити повідомлення про нове північнокорейське ядерне випробування.

Раніше в середу, 6 січня, в Північній Кореї несподівано оголосили про успішно здійснене випробування водневої бомби. Сейсмологи зафіксували землетрус, характерний для вибуху, а не природних причин, у місцевості поблизу північнокорейського ядерного полігону. Але серед фахівців є сумніви в тому, що Пхеньянові вдалося створити дієздатну водневу бомбу і здійснити повноцінний термоядерний вибух. Зокрема, звертають увагу на те, що сила вибуху була незвично малою як для водневої бомби.

Нині, як вважають, Північна Корея може мати до кількох десятків ядерних вибухових пристроїв, але тим часом не має дієвих засобів їхньої доставки.

XS
SM
MD
LG