Доступність посилання

ТОП новини

США запевняють Південну Корею та Японію в підтримці після ядерних випробувань у КНДР


 Барак Обама
Барак Обама

Президент США Барак Обама підтвердив відданість Вашингтона зобов’язанням захистити Південну Корею та Японію і пообіцяв вжити рішучих заходів проти КНДР через випробування нової бомби.

Білий дім повідомляє 7 січня, що під час телефонних дзвінків президентові Південної Кореї Пак Кін Хє та прем’єр-міністрові Японії Сіндзо Абе Обама наголосив, що союзники мають «працювати разом, щоб надати єдину і сильну міжнародну відповідь на останні прояви безрозсудної поведінки Північної Кореї».

Державний департамент США повідомив, що держсекретар Джон Керрі провів аналогічні переговори з міністрами закордонних справ Південної Кореї і Японії.

Уранці в середу, 6 січня, в Північній Кореї несподівано оголосили про успішно здійснене випробування мініатюрної водневої бомби. Сейсмологи зафіксували землетрус, характерний для вибуху, а не природних причин, у місцевості поблизу північнокорейського ядерного полігону. Але серед фахівців є сумніви в тому, що Пхеньянові вдалося створити дієздатну саме водневу бомбу і здійснити повноцінний термоядерний вибух, а не вибух атомної бомби. Зокрема, звертають увагу на те, що сила вибуху була незвично малою як для звичайної водневої бомби, а для створення мініатюрної такої бомби потрібні технології, які Північна Корея навряд чи має.

Після випробування Північною Кореєю ядерної бомби у 2013 році Вашингтон надіслав здатні нести ядерні заряди бомбардувальник Б-2 до Південної Кореї. Північна Корея у відповідь загрожувала ядерним ударом по США.

Сполучені Штати вважають малоймовірним відновлення базування тактичних ядерних ракет, вивезених із Південної Кореї в 1991 році.

XS
SM
MD
LG