Доступність посилання

ТОП новини

Президент Польщі підписав закон про призначення голів державних ЗМІ


Президент Польщі Анджей Дуда
Президент Польщі Анджей Дуда

Президент Польщі Анджей Дуда 7 січня підписав закон, який дозволяє уряду здійснювати контроль за державними засобами масової інформації. Цей документ підписаний попри заклопотаність, висловлену Євросоюзом і осуд з боку правозахисних організацій.

Згідно з новим законом, керівники державних радіо і телебачення будуть призначатися і звільнятися міністром фінансів, а ненаціональний радою з телерадіомовлення. Нове законодавство передбачає також негайне звільнення нинішніх керівників і членів Наглядової ради суспільного мовлення у Польщі.

Закон про ЗМІ стане останнім із серії законів, запроваджених партією «Право і справедливість».

У Польщі прокатолицька й євроскептична партія «Право і справедливість», перемігши на виборах у жовтні минулого року, почала брати під свій контроль громадські засоби інформації і змінювати принципи роботи Конституційного суду.

Єврокомісія, занепокоєна, що новий уряд цієї країни підриває засади демократії, заявила, що призначила на 13 січня політичні дебати щодо дотримання принципу верховенства права у Польщі. Єврокомісар Ґюнтер Еттінґер, що відповідає за цифрові економіку й суспільство, виступив 3 січня з інтерв’ю німецькій газеті Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, у якому заявив, що Варшаву слід узяти під спеціальний нагляд ЄС щодо дотримання нею верховенства права. Ця процедура може призвести врешті до припинення права голосу Польщі в Євросоюзі.

XS
SM
MD
LG