Доступність посилання

ТОП новини

За 2 роки в Україні Московський патріархат втратив до 70 парафій – Єленський


Віктор Єленський
Віктор Єленський

Упродовж двох років в Україні 60-70 парафій Української православної церкви (Московського патріархату) перейшли до УПЦ Київського патріархату. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив релігієзнавець, член підкомітету з питань державної політики у сфері свободи совісті та релігійних організацій комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Віктор Єленський.

За його словами, такі переходи могли бути і у зворотній бік.

«Очевидно, могло бути. Я просто зараз точно не можу сказати. Могло таке бути. Але тенденція така: у тих випадках, коли священик поводить себе, скажімо, по-антиукраїнськи на парафії, у таких випадках такі переходи не бувають рідкісними», – зазначив Віктор Єленський.

Депутат заперечує тиск з боку влади на парафіян та священиків щодо переходу в той чи інший патріархат.

7 січня 2016 року в інтерв’ю каналу «Росія-1» патріарх Російської православної церкви Кирило заявив, що «для нього Україна – це те саме, що й Росія». Він також заявив, що занепокоєний історіями із захопленнями храмів в Україні. Кирило навів приклад конфлікту між релігійними громадами у селі Птича на Рівненщині, де як він висловився, «суд виступає за права віруючих нашої церкви, але жодна влада ці права не захищає».

Конфлікт за церкву у селі Птича Дубенського району триває понад рік, відколи переважна більшість жителів села проголосувала за перехід під омофор Київського патріархату. Причиною відходу від УПЦ (МП) люди називали поведінку священика, який пошановував російського патріарха Кирила і молився за мобілізованих в АТО як за подорожніх, а не як за військових.

Упродовж року тривали суди. УПЦ (МП) виграла апеляційний суд у суперечці за приміщення, оскільки в статуті релігійної громади вказано, що в разі ліквідації громади споруда церкви залишається єпархії. Люди кажуть, що не знали про цей пункт статуту.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

08.01.2016
Щодо України патріарх РПЦ Кирило повністю працює у форматі Кремля – Єленський

«Люди не хочуть більше належати до Московського патріархату, особливо там, де священики дозволяють собі глорифікувати Путіна» далі
03.01.2016
Чи втратить Московський патріархат в Україні свої парафії?

Українська православна церква (Московського патріархату) фактично є агентом іншої держави далі
02.01.2016
Ризики для України. Порошенко, мова і Московський патріархат

Чому не щезає культурний колоніалізм Московії? Російська мова, зокрема двомовна шизофренія на радіо і телебаченні вбиває українську ідентичність далі
25.12.2015
Протистояння Анкари і Москви та Київський патріархат

Церковні агенти Кремля в Україні знову вдаються до бандитизму щодо священиків та парафіян, які не бажають лишатися у складі московської церкви далі
26.12.2015
Окупований Крим. Де ж були християнська любов, справедливість і співчуття?

Звернення кримського архієпископа УПЦ Київського патріархату до болгарського патріарха далі
07.01.2016
Патріарх РПЦ Кирило виправдовує бомбардування Росії в Сирії

«Поки війна проводиться як самооборона» – сказав Кирило в ефірі телеканалу «Росія-1» далі
XS
SM
MD
LG