Доступність посилання

ТОП новини

У Приштині поліція застосувала сльозогінний газ проти демонстрантів


Антиурядові протести в Косові завершилися насильством (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Поліція у столиці Косова, місті Приштина, 9 січня застосувала сльозогінний газ проти демонстрантів, які кидали каміння і пляшки із запальною сумішшю у будівлю парламенту.

Кілька тисяч людей приїхали до Приштини, щоб вимагати дочасних виборів і відставки прем’єр-міністра Іси Мустафи. Демонстранти засуджують угоду з Сербією, досягнуту владою Косова за посередництва ЄС.

Попри те, що організатори демонстрацій обіцяли не допускати актів насильства, ситуація загострилося, коли у повітря полетіло каміння і пляшки з фарбою, а потім і з запальною сумішшю. Деякі ЗМІ повідомили, що в будівлі парламенту сталася пожежа.

Косовська опозиція, очолювана націоналістичним рухом етнічних албанців, планує блокувати угоду з Белградом. Домовленості, підтримані ЄС, передбачають розширення повноважень для муніципалітетів з більшістю сербського населення.

Опоненти угоди між Косовом і Сербією планують продовжувати акції протесту до виконання їхніх вимог.

Чергові парламентські вибори у Косові мають відбутися у 2018 році. Більшість населення країни становлять албанці. У кількох районах переважають серби. Косово проголосило незалежність в односторонньому порядку у 2008 році. До середини 2015 року понад половини держав-членів ООН заявили про дипломатичне визнання Республіки Косово.

XS
SM
MD
LG